Албански специјалци упали у амбасаду Ирана

0
запад, експлозива, дечака

Албанија (Фото: Јутјуб)

Албанска полиција за борбу против тероризма претресла је данас празну иранску амбасаду у Тирани, неколико сати након што су иранске дипломате спалиле документа након прекида дипломатских односа због сајбер напада за које је оптужен Иран.

Припадници полиције наоружани аутоматским пушкама, носећи маске и шлемове, ушли су у зграду амбасаде, која је удаљена око 200 метара од кабинета премијера Едија Раме, након што су амбасаду напустила два аутомобила са дипломатским таблицама, преноси Ројтерс.

Полиција је била у згради и 30 минута касније.

Иранске дипломате спалиле су рано јутрос у Тирани документа пре него што су напустиле Албанију која је одлучила да замрзне дипломатске односе са Техераном због недавног сајбер напада.

Прочитајте још:  Хоће ли нова година донети нови рат
Ројтерс наводи, позивајући се на очевице, да су запослени у иранској амбасади бацали документа у зарђало буре, док је ватра осветљавала зидове троспратне зграде дипломатске мисије.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

Албански премијер Еди Рама рекао је јуче у видео обраћању да је наложио иранском дипломатском особљу да затвори амбасаду и напусти земљу у року од 24 сата.

Рама је рекао да је сајбер-напад који је изведен у јулу могао да доведе до паралисања јавних служби, брисања дигиталних система и упада у државне записе, као и до крађе владине електронске поште, што би довело до хаоса и угрозило безбедност земље.

САД су оптужиле Иран за напад на Албанију, чланицу НАТО и најавиле “даље акције како би Техеран одговарао за претње безбедности америчког савезника”.

Иран је оштро осудио одлуку Албаније да прекине дипломатске односе са Техераном, одбацујући разлоге за тај потез као неосноване тврдње.

Хакерски напад прошлог месеца изазвао је панику у албанским јавним службама, чији су интернет сервиси били блокирани данима.

НАТО подржао Албанију

НАТО је данас изразио солидарност са Албанијом након недавног сајбер напада на њену националну дигиталну инфраструктуру и подржава изјаву Албаније и других савезника који одговорност приписују влади Ирана.

“Снажно осуђујемо такве злонамерне сајбер активности које имају за циљ дестабилизују и да нашкоде безбедности савезника, односно поремете свакодневни живот грађана. НАТО и савезници подржавају Албанију у јачању њених капацитета за сајбер одбрану”, подвлачи се у саопштењу НАТО.

Северноатланстки савез истиче да такви актери настоје да нанесу штету критичној инфраструктури, ометају владине службе, извлаче обавештајне податке, украду интелектуалну својину и ометају војне активности НАТО чланица.

Прочитајте још:  Опасно писмо Валентина Инцка: Наговештај велике акције против Српске
НАТО је, како се наводи, посвећен застсити критичне инфраструктуре, изградњи отпорности и јачању своје сајбер одбране.

“Наставићемо да јачамо нашу одбану против оваквих злонамерних сајбер активности у будућности и подржавамо једни друге у одвраћању, одбрани и сузбијању читавог спектра сајбер претњи, укључујући разматрање могућих колективних одговора”, наводи се у саопштењу.

НАТО истиче да се залаже за слободан, отворен, мирољубив и безбедан сајбер простор.

НАТО је позвао све државе да поштују међународне обавезе и споразуме у вези сајбер простора.

Прочитајте још:  Зековић би и даље да тужи и суди по Црној Гори
Албанија је јуче одлучила да прекине дипломатске односе са Ираном, као одговор на сајбер нападе који су у јулу ове године извршени на интернет странице албанске владе.

Политика

Бонус видео

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *