ЕУ подржала укидање визног режима руским грађанима

0
држављанство

држављанствоDepositphotos / Tzido

Европска комисија подржала је предлог министара спољних послова ЕУ да се суспендује споразум са Москвом који омогућава руским грађанима да аплицирају за визе по поједностављеним процедурама.

У објављеном саопштењу, Комисија је саопштила да се нада да ће Савет ЕУ одобрити тај потез и увести строжа визна правила за Русе до следећег понедељка.

„Руски грађани не би требало да имају лак приступ ЕУ“, рекла је новинарима Илва Јохансон, комесар блока за унутрашње послове.

„У овом тренутку нема основа за поверење, нема основе за привилеговани однос између ЕУ и Русије.“

Нова правила учинила би процес скупљим и дуготрајнијим за руске грађане који желе да путују у ЕУ како би добили визу. Ако то одобри Савет ЕУ, Руси би морали да плате 80 евра за услугу уместо претходних 35 евра да би поднели захтев за визу.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

Време обраде визе такође би се значајно продужило ако се споразум укине, а можда би се продужио на чак 45 дана, за разлику од садашњих десет дана.

Поред тога, дугорочне или вишекратне визе за Русе могле би бити или потпуно елиминисане или строго ограничене, што значи да би руски грађани могли да добију само једнократне шенгенске визе које су ограничене на одређене датуме.

Комисија ЕУ такође предлаже да блок остане отворен за одређене категорије Руса, који „путују у основне сврхе, укључујући чланове породица грађана ЕУ, новинаре, дисиденте и представнике цивилног друштва“.

Саопштење је уследило након што су министри спољних послова ЕУ прошле недеље гласали за суспендовање Споразума о визним олакшицама између ЕУ и Русије, при чему је највиши спољнополитички званичник ЕУ Жозеп Борељ изјавио да „гранични прелази из Русије у суседне државе“ представљају безбедносни ризик.

Прочитајте још:  Финска наставља да купује руски гас

Москва је упозорила да ће одлука Европске уније да суспендује споразум о визама наићи на узвратне кораке. Заменик руског министра спољних послова Александар Грушко изјавио је прошлог месеца да „кршење, заобилажење или повлачење ЕУ из споразума о визним олакшицама са Русијом неће остати без последица“ и упозорио да би одлука о визним режимима на крају донела блоку више штете него користи.

Извор: РТ

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *