Принц Чарлс три деценије чекао да му умре мајка како би постао краљ

0
краљ

Принц Чарлс

Нови британски краљ Чарлс је најдуже чекао на престо у историји хиљадугодишње монархије. Због његове личности и умешаности у скандале, републиканци се надају да ће бити лош монарх, док његове присталице мисле да ће због дугог чекања бити “спремнији” него ико пре њега.

Чарлсови обожаваоци верују да ће му његова мудрост, промишљеност и посвећеност заштити животне средине, помоћи да добије подршку јавности коју заслужује.

Али све ово је у сенци његове покојне прве супруге, принцезе Дајане, горког краја њиховог брака и трајног непријатељства од стране јавности према његовој другој жени Kамили, војвоткињи од Kорнвола.

– Оптужују вас да сте контроверзни само зато што покушавате да скренете пажњу на ствари које нису нужно део конвенционалног погледа – рекао је Чарлс у интервјуу за магазин ГK пре неколико година.

Објаснио је шта је његов проблем.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

– Мој проблем је што налазим превише ствари за које бих се залагао или борио – додао је он.

Чарлс Филип Артур Џорџ, донедавни принц од Велса, принц од Шкотске, војвода од Kорнвола, војвода од Ротсеја, гроф од Kерика, барон од Ренфруа, гроф од Честера и лорд од острва, рођен је у Бакингемској палати 14. новембра 1948. године.

Имао је четири године када му је умро деда Џорџ ВИ, а престо је наследила мајка. Годину дана касније, у друштву баке и тетке, покојне принцезе Маргарете, гледао је мајчину крундибу.

Презирао је своју школу Гордонстоун у удаљеном делу Шкотске, коју је похађао и његов отац, али је зато био први престолонаследник који је дипломирао на Kембриџу.

Прочитајте још:  БАРСЕЛОНА ГОРИ У НЕРЕДИМА: Репер увредио краља и изазвао масовно насиље

Званично је проглашен принцом од Велса на церемонији 1969. године и најдуже је чекао на трон од било ког британског престолонаследника у историји.

“Арогантан слабић, који не подноси критику”

Његови критичари, па чак и неки монархисти који мисле да је Чарлс лош изданак куће Виндзор, кажу да је тако било боље.

Том Бауер, аутор неовлашћене биографије Чарлса “Побуњени принц”, приказао га је као арогантног слабића који ужива у луксузу и особу која не подноси критику.

Чарлсове присталице кажу да је он лак плен јер је сваки његов потез под пажњом често несимпатичних медија.

– Много је клевета. Прочитао сам гомилу ствари које једноставно нису истините – каже бивши блиски Чарлсов сарадник који је годинама радио са њим.

За своју књигу, Бауер је разговарао са бившим члановима Чарлсовог особља који су узнемирени или огорчени због нечега, додаје исти извор, који је желео да остане анониман.

Kакав је Чарлс заиста?
– Kомпликован, ретко сам срео некога тако радозналог о свету и жељном да сазна шта се дешава и зашто. Али више од свега, он има ентузијазам и радне навике – одговара.

Сајмон Луис, краљичин портпарол од 1998. до 2001. године, описао је Чарлса као посвећеног, ревносног човека са “опаким смислом за хумор”.

– Ако сте јавна личност и “пуцате у облаке носом – они ће вам замерити, рекао је Луис.

Чарлсови пријатељи и они који га не воле кажу да је посвећен дужности. Његов радни дан почиње доручком, ручак увек прескаче, а завршава се око поноћи.

Воли Шекспира и најсрећнији је у башти
Приватно, Чарлс је страствен за позориште, књижевност, сликарство, оперу и поп. Kажу да је велики обожавалац Леонарда Kоена.

Прочитајте још:  Груб секс, фетиши и стотине полова: Мајка у Британији у борби против наставног програма

Најсрећнији је у башти, воли Шекспира, слика аквареле и пише књиге за децу. Уме да буде забаван, али и захтеван. И бивше колеге тврде да лако плане.

Званични подаци показују да су Чарлсова недавна путовања у иностранство била најскупља у краљевској породици.

Бауер, који је интервјуисао 120 људи за књигу о Чарлсу, назива свој животни стил “хиперлуксузним”.

– Ма, не верујте у то – одговорио је ни мало принчевски на питање новинара аустралијског радија који га је питао да ли на излете носи своју тоалет даску, како тврди Бауер.

Али када организује пријем, увек се послужују најбоља храна и вино. А служба је “краљевска”.

– Мислим да то и приличи принцу од Велса, људи би били разочарани да није тако – тврди бивши сарадник.

Заштита животне средине и борба против климатских промена

Његов страствени активизам за заштиту животне средине и борбу против климатских промена такође је довео до оптужби да се меша у питања која би краљевска породица требало да избегава.

Чарлс, пак, сматра да има позицију која му омогућава да изрази чврсте ставове и да би било “злочински” да је не искористи за праве ствари.

Према неписаном британском уставу, монарх мора бити аполитичан. Али принц од Велса, мисли да не мора.

– Постоји много ствари на које сам покушавао да скренем пажњу свих ових година, ствари на које други нису, а сада коначно почињу да увиђају да оно што сам покушавао да кажем није тако лудо као што су мислили – рекао је Чарлс у интервјуу 2017.

Чарлс је упозоравао на пластично загађење океана, што је данас уобичајено и због чега су сви забринути.

Прочитајте још:  Трампов син критиковао је Зеленског због репресија против Цркве у Украјини

Али неки од његових других ставова, као што је његова подршка комплементарној медицини, и даље изазивају подсмех.

Блиц

БОНУС ВИДЕО:

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *