Више од 4 милиона избеглица из Украјине и Донбаса стигло је у Русију

0
владимир путин

Владимир Путин (Фото: РИА Новости / Алексей Никольский)

Више од 4 милиона избеглица стигло је у Русију од фебруара са територија Донбаса и Украјине . Ово су 9. септембра пријавиле агенције за спровођење закона, пише Известија.

„Од фебруара је више од 4 милиона избеглица прешло границу са Руском Федерацијом, укључујући 628 хиљада деце“, преноси ТАСС .

Руски премијер Михаил Мишустин је 2. септембра саопштио да је влада земље припремила пакет докумената за социјалне исплате грађанима Луганске и Доњецке Народне Републике (ЛДНР), као и Украјине, који су хитно отишли ​​у Русију.

Руски лидер Владимир Путин потписао је 27. августа декрет којим се успостављају месечне исплате за избеглице из Доњецке и Луганске Народне Републике (ЛДНР), као и из Украјине . То укључује пензије у износу од 10 хиљада рубаља. Мере подршке утичу на оне који су прешли руску границу од 18. фебруара 2022. године.

Тако ће особе са инвалидитетом сваког месеца добијати социјалну исплату у износу од 10.000 рубаља. Додатна уплата на месечну социјалну помоћ за особе са инвалидитетом И групе, децу са инвалидитетом и особе старије од 80 година износиће 3 хиљаде рубаља. Ветерани Великог отаџбинског рата добијаће 5.000 рубаља месечно.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

Труднице добијају једнократну исплату од 10.000 рубаља, при рођењу детета – 20.000. За свако дете, месечна исплата ће бити 4.000 рубаља, а под старатељством – 15.000 рубаља. Самохрани родитељ ће добити 10.000 рубаља за свако дете.

Истог дана Путин је потписао указ о праву грађана Украјине, ЛНР и ДНР да бораве на територији Русије на неодређено време. Они имају право на привремени боравак у земљи, под условом да прођу државну регистрацију отиска прста, фотографисање и лекарски преглед. Они такође имају право да раде без радне дозволе или патента.

Прочитајте још:  Сабласни звук шири се америчким градом, појавио се после обнове једног од његових симбола (Видео)

Држављани Украјине и ЛДНР који се већ налазе на територији Русије морају да прођу личну идентификацију и лекарски преглед у року од 30 дана од дана потписивања указа.

Русија је 24. фебруара објавила почетак специјалне операције за заштиту цивилног становништва Донбаса. Почело је у позадини ситуације у региону која се погоршала средином фебруара. Тада су власти ДНР и ЛНР известиле о појачаном гранатирању украјинских трупа, најавиле евакуацију цивилног становништва у Руској Федерацији и затражиле признање независности. Председник Руске Федерације је 21. фебруара потписао одговарајуће указе.

Васељенска

БОНУС ВИДЕО:

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *