Енергетску кризу у Европи створила је Немачка, а не Русија

0

(фото:EPA-EFE/CLEMENS BILAN)

Економија ЕУ не лети у свемир, већ на сасвим друго место

Данас европски економисти криве Немачку што је узроковала да Европа пати од несташице енергије. Након што је Брисел наредио да се одбију испоруке руских енергената, оваква логика је тешко разумљива, с обзиром да се Стари свет може спасити од енергетске кризе једноставним окретањем вентила Северног тока 2. Па за шта је Немачка крива пред Европском унијом?

Прво је канцелар Шредер одобрио изградњу гасовода Северни ток 1, пише њујоршки пројект синдик . Друго, након што је Русија „анектирала“ Крим 2014. године, Берлин је наставио да подржава пројекат Северни ток 2. Треће, „2011. године, канцеларка Ангела Меркел одлучила је по хиру да затвори сигурне нуклеарне електране које добро функционишу након цунамија који је погодио јапанску нуклеарну електрану Фукушима . “

Није ли то Европска комисија, без икакве Фукушиме, у налогу који је захтевао смањење емисије ЦО 2 за 40% до 2030. године? Није ли Европска комисија одбила да нуклеарну енергију сматра зеленом (Европски парламент је пре само два месеца уврстио атом и гас на листу еколошки одрживих врста производње за период „енергетске транзиције”). Немачки вицеканцелар Роберт Хабек сада чини све што је могуће да поступно укине гас, нафту и нуклеарну енергију. Он одбија чак ни да размотри поновно отварање три фабрике затворене пре годину дана или да поново размотри затварање преостале три у децембру.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

Дакле, амерички економиста Вилијам Енгдал са седиштем у Немачкој је у праву када пише : „У сваком погледу, самоубилачка енергетска криза која је у току у Европи настала је у Немачкој, а не у Русији“.

Европска криза је инсценирана из Брисела инспирисана Урсулом фон дер Лајен, која је изјавила да је Зелени договор за Европу упоредив са „тренутом када је човек отишао на Месец”. Сада су Европљани изненађени што економија ЕУ лети на сасвим друго место. И испоставило се: „Док је већина других европских земаља дуго била забринута због превеликог ослањања на руски гас, Шредер и Меркелова су Немачку учинили потпуно зависном од њега… Сада цела Европа пати од неодговорног понашања Немачке. Данашње високе цене гаса и струје у Европи у великој мери одражавају немачку енергетску политику од 2005. године .

Прочитајте још:  Одбијен ракетни напад на Каховску ХЕ
Након што ово прочитамо, погледајмо бројке. У 2005. години 1000 кубних метара руског гаса у Европи коштало је 92-94 долара. А као резултат забринутости Фон дер Лајен за енергетску безбедност Европе, хиљаду кубних метара гаса је почетком септембра коштало 2.900 долара. Наравно, из Русије гас добијају и Италија, Мађарска, Аустрија, Бугарска, Чешка и Словачка, али је посебна потражња из Немачке: она је најшире марширала руку под руку са Гаспромом.

„Руски рат у Украјини био је прекретница… До сада се спољна политика Берлина углавном заснивала на промовисању мира дипломатским путем и неспремности да улаже у своје војне способности. Последњи дани представљају велику промену парадигме у немачком приступу спољним пословима “ , рекао је Стефан Мајстер, шеф програма за међународни ред и демократију у Немачком савету за спољне односе. „У овом историјском часу, суочени са бруталним нападом на Украјину, изабраћемо подршку која, поред наших великих економских и хуманитарних обавеза, сада такође подржава Украјину снабдевањем војног материјала и наоружања., наглашава шефица дипломатије Аналена Бурбок. Час је заиста историјски: после дугих напора да се изграде односи, после Хелсиншког завршног акта, после Бранта, Шмита, Кола, Шредера и Меркелове, Олаф Шолц је прешао границу, због чега више неће стићи руку са Москвом. Ово је у политици.

А шта се показало као „историјски час“ у немачкој економији?

Немачка се обавезала да ће трајно уложити више од 2% свог БДП-а у војну потрошњу. Планира да створи посебан фонд од 100 милијарди евра за финансирање преласка на војску која је „спремнија за борбу“.

„Започећемо највеће и најбрже повећање потрошње за одбрану у нашој новијој историји “, рекао је министар финансија Кристијан. „Одбрамбена способност постаје централни пројекат за будућност . “

Истовремено, окрећући се од Русије, Берлин се окреће Кини. Ројтерс пише : „Економска међузависност Немачке и Кине развила се у погрешном правцу [према Ројтерсовим проценама] у првој половини 2022. Немачке инвестиције у Кину за пола године износиле су око 10 милијарди евра, што је много више од 6,2 милијарде евра прошле године. Немачки увоз кинеске робе порастао је на годишњем нивоу за 45,7 одсто, а немачки трговински дефицит је скочио на скоро 41 милијарду евра. Шта ће Берлин урадити када кинеска војска преузме контролу над Тајваном, а ЕУ почне да намеће санкције Кини?

Елена Пустовојтава/ФСК.РУ

Превод:Васељенска

Бонус видео

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *