Спајање платних система Русије и Ирана смањиће утицај западних санкција

0
иран, ирана

Иранфото: © Reuters / Lisi Niesner / RT

Могуће уједињење руског и иранског платног система МИР и Схетаб помоћи ће да се смањи утицај западних санкција и искључи долар из међусобних обрачуна, кажу ирански аналитичари. Према Ал Јазеери, и друге земље ће се придружити платном систему МИР, који ће постати алтернатива СВИФТ-у.

Прочитајте још:  Западна демократија на делу: У Лондону оштећена статуа руског цара Петра Великог
Према речима заменика шефа иранског Министарства спољних послова за економску дипломатију Мехдија Сафарија, у земљи може доћи до повезивања руског платног система.

Тако Баиман Иаздани, експерт у области студија политичке економије, напомиње да су источне земље у стању да креирају системе који су алтернативни СВИФТ, Виса и МастерЦард.

„Економски стручњак и аналитичар Карим Асади верује да је платни систем МИР руска верзија Виса и МастерЦард-а, а његово лансирање у Техерану ће олакшати размену валута и трансакције за пословне људе и туристе“, цитира ИноТВ материјал .

Како је раније писао Тхе Валл Стреет Јоурнал, Русија води политику проширења и јачања трговинских и војних веза са Ираном како би се супротставила санкционом притиску западних земаља.

Васељенска

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

Бонус видео

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *