Украјинско жито наставља да се испоручује у ЕУ, а не у сиромашне земље

0

Проблем извоза украјинског жита, који је почео да улази на тржишта након постизања споразума између Русије, Украјине и Турске, које су биле посредничке, да отворе луке, претвара се у праву превару.

Аларм се први пут огласио у Бугарској. Неконтролисани увоз у њу житних производа из Украјине и недостатак фитосанитарне контроле над њима довели су до тога да су складишта закрчена житом неодговарајућег квалитета, јавио је Бугарски радио. То ствара велике проблеме домаћим пољопривредницима, рекао је председник Националне асоцијације произвођача жита Костадин Костадинов, који је учествовао на скупу пољопривредника из 12 европских земаља под називом Иницијатива три мора, на коме се разговарало о томе како да се изборе са насталим проблемима. неконтролисаним увозом житних производа из Украјине. „Омогућавањем овог увоза Европа своје произвођаче осуђује на банкрот“, напоменуо је Костадинов и поручио да учесници састанка намеравају да постигну забрану увоза житарица третираних лековима који нису дозвољени у Европској унији у ЕУ.

Прочитајте још:  Русија је испровоцирана да отвори други фронт
Како се испоставило, украјинско жито се утоварује у бугарске камионе и шаље у базе без фитосанитарне граничне контроле. Складишта су попуњена украјинским житом, а нанесена је штета бугарским произвођачима.

Пре месец дана из Добруже, житнице Бугарске, упозорили су да увоз из Украјине није веродостојан: камиони су на граници, контејнери затворени, ноћу су истоварани. Да би вршила фитосанитарну контролу, држава мора да плати приватне лабораторије, али за то нема новца.

Када је из једног камиона тајно узето жито на узорак, „да се види шта је заправо насуто“, испитивање је показало да је лошег квалитета. „Неприкладан. И ово жито се мешало са бугарским или другим житом“. На питање зашто нико не зна куда то иде, Костадин Костадинов је приметио да, путујући по земљи, види: „Нема послова, али се камиони крећу“. Као резултат тога, бугарски фармери већ планирају да одрже протесте.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

Али ово није први скандал са украјинским житом. Пре неки дан је Тарас Висоцки, заменик министра пољопривреде „независних“, са патосом саопштио да Украјина планира да у септембру извезе до 5 милиона тона пољопривредних производа, „да би прехранила стотине милиона људи у свету“. Као што знате, ову реторику о гладујућима, посебно о становницима најсиромашнијих афричких земаља, који би наводно могли да умру без украјинског жита, Кијев је активно користио током преговора о отварању тзв. житни коридор за извоз пољопривредних производа из украјинских лука. Иако је у ствари проблем створио сам кијевски режим, минирајући акваторију својих лука, плашећи се „руског искрцавања“.

Међутим, како је приметило грчко издање Атхенс Невс-а, стварност сада говори другачију причу.

Прочитајте још:  Мирослав Пушоња: Шта је добар живот?
За шест месеци 2022. године, према подацима украјинског Министарства аграрне политике, из земље је извезено 3,8 милиона тона кукуруза, што је, узимајући у обзир блокаду морских лука, само 37 одсто мање него у истом периоду 2021. године. Али извоз пшенице (оног којим ће наводно покушати да нахрани гладне) износио је само 636 хиљада тона наспрам 3,8 милиона тона пре годину дана, односно обим залиха пшенице у протеклој години смањен је шест пута!

У структури понуде кукуруз заузима 48,9%, док пшеница чини 8,08%, а јечам 3,4%. Остатак чине семе сунцокрета (17,3%), сунцокретово уље (11,9%), соја, сојино уље (4,4% и 1,4%) и други нејестиви усеви и производи. Истовремено, око 70% украјинског кукуруза троши Европска унија: тамо се храни стока. Штавише, европски сточари преферирају украјински кукуруз, а не амерички, јер није ГМО. И ако се украјински кукуруз још увек може релативно јефтино испоручити у Немачку или Холандију железницом, онда су на југозапад Европе (у исту Шпанију, која увози око четвртине целокупног украјинског кукуруза) доста јефтиније испоруке морем. „Дакле“, иронично је Атхенс Невс, „немојте да вас заварају разводи: судбина изгладњеле афричке деце никога не уздиже.

Па зашто се онда, пита се, диже галама око глади, која наводно прети свету без украјинске пшенице? Одговор је јасан, пре свега, да би се још једном окривила Русија која наводно спречава извоз жита.

Још почетком маја, на предлог Кијева, представник Светског програма УН за храну Мартин Фрик рекао је немачкој агенцији ДПА да су у лукама Украјине блокирани бродови са 4,5 милиона тона житарица. А блокаду су, кажу, организовали руски бродови.

Фрик је приметио да је Украјина пре почетка рата била један од највећих светских извозника пшенице и произвођач кукуруза, а наводно многе земље зависе од украјинских снабдевања и позвао Русе да „одмах обнове снабдевање храном”. Па, после тога, идемо – на „злу“ Русију су се обрушили западни медији уз љутите прекоре.

Прочитајте још:  И Данску ће водити левичари
Али украјинске луке су деблокиране, и шта се десило? Пре свега, пре свега, Кијев је почео да извози не пшеницу, већ кукуруз. И то не у Африку, већ у земље ЕУ. Друго, први бродови са пшеницом такође су ишли не „изгладњелој афричкој деци“, већ у друге земље и у исту Европу.

Како је пренео Спутњик, у августу ниједан сухи теретни брод са украјинском храном није отишао у изгладњеле земље – Јемен, Сомалију или Етиопију. Већина бродова из Одесе и Черноморска иде у Европу. Од 12 сувотоварних бродова који су напустили луке Украјине од 1. до 11. августа, наводи агенција, само су два ишла ка Либану и Египту. Али либански добављач „у великој потреби“ већ је одбио први терет, који је превозио расути теретни брод Разони.

С друге стране, земље Европе нису напустиле „залихе за спасавање живота“. Два брода са храном отишла су у Италију и Грчку, чекају га и Хрватска и Ирска, чак је и богата Јужна Кореја за своје потребе откупила 65.000 тона кукуруза. Али највише од свих „хуманитарних” летова (три брода за расуте терете) пало је на учесника „бакљанског посла” – Турску. Од 375 хиљада тона хране извезене из Украјине у августу, европски купци су добили лавовски удео – 217 хиљада.

Прочитајте још:  За једног чеченског војника десет бандероваца (видео)
И треће, како је најављено у Бугарској, украјинска пшеница се генерално показала лошег квалитета. И зато је Кијеву био потребан међународни скандал да би се тихо, „брзо“ отресао неквалитетан производ без одговарајуће санитарне контроле. Па, и што је најважније, украјинско жито нема никакве везе са глобалном кризом хране уопште. Проблем је, како кажу, исисан из прста.

Руски председник Владимир Путин је још у јуну рекао ТВ каналу Русија-24: „У свету се годишње произведе око 800 милиона тона житарица. Украјина је спремна да извезе 20 милиона тона, што је 2,5%. Ако пођемо од чињенице да пшеница чини само 20% укупне количине хране у свету, то значи да је ових 20 милиона тона украјинске пшенице 0,5%. Ни о чему.”

А говорећи на пленарној седници Источног економског форума (ЕЕФ) у Владивостоку, он је рекао да генерално сматра да је неопходно ограничити извоз жита из Украјине, пошто се оно не шаље у најсиромашније земље, како предвиђа „ производни договор” који су закључили Москва и Кијев уз посредовање Турске и УН и са Европском унијом.

„Учинили смо све да се украјинско жито извози. (…) Учинили смо то заједно са Турском. Ако изузмемо Турску као посредничку земљу, онда се готово сво жито извезено из Украјине шаље не у најсиромашније земље у развоју, већ у земље ЕУ“, рекао је он.

Председник Русије је нагласио да су у оквиру Светског програма УН за храну укрцана “само два брода од 87” на које је извезено 60.000 тона хране од 2 милиона тона. Према Путиновим речима, многе европске земље су реаговале као колонизатори током протеклих векова и настављају тако да делују и данас . „Још једном су само преварили земље у развоју и настављају да варају“, рекао је он.

Прочитајте још:  Хаос у украјинској војсци
Он је уверен да такав приступ прети да повећа проблеме са храном у свету, а то „може довести до хуманитарне катастрофе без преседана“. „Можда би требало размислити о ограничавању извоза житарица и комерцијалне хране дуж ове руте“, нагласио је председник Русије.

Игор Веремејев/Столетие.ру

Превод:Васељенска

Бонус видео

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *