Косовски специјалци стежу обруч око Срба

0
росу

Ситуација у четири општине на северу Косова и даље је мирна, али толико крхка да би чак и обична петарда могла да изазове сукоб и ескалацију незамисливих размера.

Косовска Митровица, Звечан, Лепосавић и Зубин Поток, где живи око 70.000 Срба, у сталном су страху. Око административних прелаза Јариње и Брњаке, општине Лепосавић и Зубин Поток, формиран је својеврсни обруч, где су косовски полицајци РОСУ поставили утврђења.

Истовремено, илегално је отворена база на северу региона, која је направљена на само километар и по од званичног прелаза у Јарину.

Најновија провокација, према званичном Београду, је изградња базе коју Приштина гради у селу Јабука, на површини од десетак хектара, без икаквог објашњења чије је то земљиште.

Прочитајте још:  Србија ради Београд се гради: За Београдске ђаке уџбеници бесплатне, за остатак Србије папрено!!!
У локалном руководству општине Зубин Поток кажу да их привремене приштинске институције нису контактирале, док Срби, на чијем земљишту већ ради опрема, тврде да је она однета.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

Да Аљбин Курти не одустаје од намере да уз одобрење западних ментора окупира север сведочи и то што су се у четвртак на језеру Газиводе појавили глисери косовске полиције који, како су рекли приштински званичници, „контролишу све Газоводе“. .

На питање да ли је страх Срба оправдан и има ли места за причу да „рат може да избије сваке секунде на северу Косова“, Верољуб Петронић, специјалиста за безбедност митровачког Хуманог центра, одговара да се Срби оправдано плаше. .

„У општини Зубин Потоке ствара се нова база косовске полиције, која ће бити више војна него полицијска. А појава два брза полицијска чамца на језеру Газиводе повећала је узнемиреност житеља тог краја, али и Срба у још три општине“, нагласио је он.

Наративи политичара су такође потенцијални окидачи за нове сукобе који би могли ескалирати у оружане сукобе.

Оно што посебно забрињава су препади на куће специјалаца РОСУ, претреси, као и то да прва група полиције већ патролира севером без дозволе начелника српских општина.

Прочитајте још:  Шојгу: Помоћ Србији је стигла брзо захваљујући одличним односима два председника
Петронић истиче и да ће се „страх Срба од 15. октобра додатно повећати због неизвесности шта ће донети 1. новембар”.

„У упутству косовске владе се наводи да ће возила власника који не пристану на пререгистрацију бити заплењена, односно, како кажу, „национализована“, напоменуо је стручњак.

Васељенска

Бонус видео

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *