УН као инструмент политике САД

0
узбуњивача

(Фото: AP Photo / Seth Wenig)

Отварању 77. заседања Генералне скупштине УН у Њујорку.

У тренутној невиђеној конфронтацији између колективног Запада и Русије, Вашингтон настоји да искористи сва расположива средства и методе како би Москви нанео максималну штету. У том погледу, структура УН није изузетак – некада ауторитативна међународна организација која се претворила у структуру коју потпуно контролишу САД. Један од бројних примера за то је покушај да се Русији одузме уговори за коришћење њених авиона у интересу Светског програма за храну ( ВФП  – Ворлд  Фоод  Программе ), као и мировних и политичких мисија.

Од 2001. године главни добављач ваздухопловних услуга за УН је руска компанија УТаир ( УТаир). Већ две деценије, њени авиони и хеликоптери су доказали своју поузданост и непретенциозност у најтежим условима експлоатације, а летачко и техничко особље – највишу вештину и професионализам. Схватајући важност задатка који се налази пред њима, пилоти и техничари припремају и изводе летове у удаљена подручја земаља у којима не постоји мрежа аеродрома и подршка за навигацију. Данас 30 руских хеликоптера и 32 авиона са нашим посадама раде у интересу УН, а пре свега Програма за храну. УН су од 2014. године пребациле више од 2,3 милијарде долара на рачуне УТаир-а за услуге испоруке хуманитарног терета, медицинске евакуације и других задатака.Рад наших авијатичара константно је добијао одличне критике,

Руски Иљушин Ил-76, по уговору са ВФП-ом, спушта храну падобранима изгладњелим Јужном Суданцима.  Фотографија ТОМСОНПХИРИ/ВФП

Руски Иљушин Ил-76, по уговору са ВФП-ом, баца храну падобранима за гладне људе Јужног Судана. Фотографија ТОМСОНПХИРИ/ВФП

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

Ситуација је почела да се радикално мења са почетком НВО. Украјинска делегација у седишту УН бомбардовала је Секретаријат писмима са захтевом да се раскину уговори са Руском Федерацијом. Притисак је био толико јак да је 8. марта шеф Одељења за оперативну подршку УН ( УН  Департмент  оф  Оператионал  Суппорт , управо ова структура спроводи уговоре за подршку ваздухопловству) био приморан да пошаље одговарајући меморандум генералном секретару. Меморандум препознаје да ће прекид сарадње са руском компанијом довести, ако не до потпуног застоја у активностима многих мисија УН, онда до веома великих проблема у њиховим активностима. Поред тога, немогуће је брзо пронаћи извођача који може да обезбеди потребан број авиона, а трошкови услуга ће се повећати за 3-4 пута.

Украјинска делегација је наставила да тражи савезнике и пронашла их. Испоставило се да је то био сам директор ВФП-а, који је 2. августа послао меморандум генералном секретару УН у коме га позива да одмах размотри питање одбијања услуга Утаир-а и његове замене „било којим неруским“. Као оправдање наведен је билтен ИЦАО-а од 15. јуна у коме је Москва оптужена за кршење Чикашке конвенције о цивилном ваздухопловству из 1944. године. Посебан бес је изазвала одлука руског руководства 14. марта да пререгиструје цивилне путничке авионе који су били на лизингу. ИЦАО, а потом и шеф ВФП-а, поставили су ултиматум Русији – да испуни захтеве до 14. септембра, у супротном ће сви авиони и хеликоптери које су изнајмиле УН бити положене. Ради усаглашености са захтевима безбедности у ваздухопловству! И нема везе што је летелица руске производње, посаде су руске, нема говора ни о каквом лизингу Ирске и Бермуда. Кључна реч је руски и то је довољно.

Прочитајте још:  ХЕМИЈА ИЛИ ЖИВОТ
Потенцијалним извођачима је 23. августа упућен захтев за учешће на тендеру. Апсурдно је овде тражити логику. Циљ се јасно види – покварити Русију на било који начин, чак и ако то захтева да извучете столицу на којој седите испод себе.

Ко је овај очајник који води највећу хуманитарну организацију, али је спреман да прекине њен рад и осуди стотине хиљада људи у најсиромашнијим земљама света на глад? Одговор објашњава целу комбинацију – то је Американац Дејвид Бизли ( Давид  Беаслеи ), који се преселио у фотељу директора ВФП-а право из канцеларије гувернера Јужне Каролине.

Остаје да додамо да је 16. децембра 2021. године, током пленарне седнице  , Генерална скупштина УН  усвојила резолуцију коју је поднела Русија „Борба против глорификације нацизма, неонацизма и других пракси које доприносе ескалацији савремених облика расизма, расне дискриминације, ксенофобије и сродне нетолеранције.” Само две земље у свету успротивиле су се усвајању резолуције (дакле, у одбрану неонацизма и сличне праксе) – САД и Украјина. 

Антон Веселов/ФСК.РУ

Бонус видео

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *