Харковска област после недавних напада – паника постаје приметна

0

Европа треба да сачека нову групу украјинских избеглица

После једног дана могуће је сумирати резултате украјинског микрозамрачења након микронапада Ваздушно-космичких снага Русије на критичну инфраструктуру.

Харковска термоелектрана заправо више не постоји, као ни Ахтирскаја, која је „поништена” још у пролеће. Као што знате, 12. септембра руске трупе су дуплирале удар на инфраструктуру Харкова. Градоначелник Харкова Игор Терехов је о томе написао: „Ситуација од јуче увече се понавља. Због гранатирања су онеспособљени објекти критичне инфраструктуре, услед чега је у Харкову нестало струје и обустављено је водоснабдевање .

Прочитајте још:  Виола фон Крамон: Није на Србији да одлучује да ли Косово може да уђе у УН
Додајмо да је, опет, скоро цео дан у Харкову метро био парализован, регион је остао делимично без струје, возови су почели да саобраћају, али су приградски возови отказани.

Мора се признати да је Украјина релативно безболно претрпела први ударац. У три региона напајање је обновљено за три сата, а енергија је једноставно пребачена у Харков из других региона, пошто су далеководи нетакнути.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

До сада је добијен ефекат само психолошки и информативни. Гранатирање термоелектране примећено је у САД, где су изразили своју осуду. Вашингтон пост је објавио чланак о ризицима гашења Запорошке  НЕ, на шта упозорава председник Америчког нуклеарног друштва и научник из америчке Националне лабораторије Оук Риџ Стивен Арнд (иако су Американци лако могли да забране Зеленског). од пуцања на постројење). Рафаел Гроси, генерални директор ИАЕА, такође је изразио забринутост због гранатирања термоелектране, али само у најопштијим цртама.

У почетку је реакција Кијева чак одисала таквим оптимизмом. Прве особе у Кијеву оптужиле су Русе за тероризам, а ДТЕК је понудио да помогне свим украјинским обленерго у отклањању последица удара, наравно, не бесплатно. Онда је стигао савет.

Центар за стратешке комуникације је саопштио да је припремио алгоритам поступања у случају нестанка у насељима и дао неколико савета како да се припреми за могући нестанак струје: почните са заптивање прозора и пукотина, окачите ћебад на врата, купити шибице, воду. , храну, лекове, батерије, свеће, дизел или бензински агрегат, мада је једноставније – шпорет. Људи су почели да бришу робу са полица продавница.

Директор Енергетског истраживачког центра Александар Харченко, увиђајући да је ризик од наставка напада висок, а да последице урушавања инфраструктуре могу бити катастрофалне, већ препоручује да се успостави аутономно грејање, а становницима високих зграда се саветује да размисле о резервној опцији евакуације. После оваквих изјава  паника већ постаје приметна, а на друштвеним мрежама позивају да се напусти земља, па Европа мора да чека нову гомилу украјинских избеглица.

Важно је напоменути да увече 12. септембра у принципу није било штрајкова, због чега су противници Кијева, изнервирани најновијим догађајима, већ током посете Ненси Пелоси Тајвану почели да пореде Русију са Кином и жале што штрајкови нису претворити у систем и право замрачење какво су Украјинци уприличили Криму новембра 2015. сами Украјинци неће осетити. Чак је и кијевски војни експерт Олег Жданов подругљиво изјавио да неће бити „оштрег одговора“ Москве: „Русија је дефлирала и све за шта је још способна су појединачни ракетни удари“.

Шта ће се даље дешавати није познато, али најмоћније кијевске и одеске термоелектране остају нетакнуте. Комбинована термоелектрана Дарнитскаја такође ради у Кијеву, а Белоцерковскаја се налази у близини. ЦХПП у Кременчугу задобила је други ударац после априла, али је преживела. Сумска термоелектрана је већ два пута гранатирана. 

На левој обали налазе се топлана Дњепар у Каменскоме, као и термоелектране Чернигов и Шосткинскаја. На другој страни Дњепра налазе се Черкаска ТЕ са новом расхладном кулом, Николајевска, Лвовска и Калушка ТЕ.

Прочитајте још:  Одбегли змагри у Црној Гори поново кукају: Продужите нам боравак
А највише од свега, Кијев је забринут због могућности удара на термоелектрану Криворижскаја, чије би гашење значило колапс Криворижстала.

Андреј Уваров/ФСК.РУ

Бонус видео

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *