Казахстанско министарство спољних послова демантује гласине о повлачењу земље из ОДКБ

0

(фото:Наука и култура)

Информације о плановима Казахстана за повлачење из Организације уговора о колективној безбедности (ОДКБ) почетком 2023. су лажне, пошто је учешће републике у тој организацији део дугорочне стратегије земље, преноси ТАСС позивајући се на портал стопфаке.кз. , креиран уз подршку републичког Министарства информисања и јавног развоја ради сузбијања нетачних података.

„Напомиње се да се на одређеним друштвеним мрежама шире информације о наводно планираном повлачењу Казахстана из ОДКБ. То је лажно и не одговара стварности. Казахстан стоји на извору стварања ОДКБ-а и активан је учесник. у овој организацији. Чланство у ОДКБ је у потпуности у складу са националним интересима Казахстана“, – цитирао је саопштење Министарства спољних послова Републике портал стопфаке.кз.
Одељење је нагласило да Уговор о колективној безбедности предвиђа правно обавезујуће безбедносне гаранције за своје државе чланице, укључујући Казахстан. Поред тога, додаје се у републичком Министарству спољних послова, у оквиру ОДКБ се развијају вештине за заједничко сузбијање међународног тероризма, илегалне миграције, трговине дрогом, прекограничног криминала и претњи у информационој сфери. Сарадња у оквиру ОДКБ је важна област спољне политике Казахстана, чије је учешће у ОДКБ предвиђено дугорочним стратешким документима Казахстана. Министарство спољних послова је јасно саопштило да Казахстан не разматра могућност иступања из ОДКБ-а.

Васељенска

Бонус видео

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *