Норвешка одобрила тестирање контроверзног система надзора упркос жестоком противљењу

0

Норвешка влада је дозволила обавештајној служби (Е-Тјенестен) да тестира систем надзора који може да прикупи велике количине информација о грађанима. Задатак обавештајне службе је праћење претњи Норвешкој из иностранства и ппредаја података Министарству одбране.
Надзором није предвиђен мониторинг норвешких држављана унутар граница земље. Ипак, нови систем ће омогућити прикупљање великих количина података и о норвешким грађанима, јавио је национални емитер НРК.

Раније овог лета, Министарство одбране послало је предлог за измене новог Закона о обавештајним службама који садржи оно што се назива „олакшано прикупљање“ и који би омогућио обавештајној служби да масовно прикупља и чува податке. Закон још није уведен, између осталог, због забринутости да би могао кршити обавезе Норвешке у погледу људских права.

Међутим, Влада је дозволила обавештајној служби да већ сада почне да развија и тестира систем. Норвешки министар одбране Бјорн Арилд Грам из Партије центра позвао се на тренутну ситуацију у безбедносној политици да би одбранио систем.

„Тренутно сложена безбедносна ситуација указује да је потреба за организованим прикупљањем већа него икад“, рекао је Грам.

Употреба система надзора наишла је на противљење норвешке Академије наука. Удружење техничких и природних наука (Текна), највеће удружење академика у Норвешкој са 97.000 чланова, изнело је критику пошто је њена потпредседница Елизабет Хаугсбо упозорила на „несрећне последице“ по норвешко становништво.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

Текна верује да цео период консултација изгледа као „лажни процес“.

„Можда то није намера, али када отворе могућност да се систем тестира пре него што заиста буде спреман за разматрање, или цела законска регулатива буде на снази, онда то постаје подривање целог процеса консултација“, наводи она.

Прочитајте још:  Нестанак крунских драгуља династије Kарађорђевић: Мистерија која и даље траје!

Она је нагласила да систем потенцијално може допринети масовном надзору норвешких грађана и оштро реаговала на чињеницу да професионалне заједнице које постављају критична питања бивају игнорисане, преноси међународни Спутњик.

Раније је нови Закон о обавештајним службама жестоко критиковала, између осталих, Полицијска служба безбедности, државни тужилац и Норвешко удружење уредника.

Норвешка управа за заштиту података сугерисала је да је прекршен Устав. Министарство одбране је цитирало упутство које предвиђа да се прикупљени подаци не могу користити за анализу обавештајних података, већ само у сврхе тестирања и развоја и нагласило да ће олакшано прикупљање „помоћи да се одбију најнапредније претње Норвешкој у дигиталном простору“.

Спутњик

БОНУС ВИДЕО:

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *