Због чега су десничари добили подршку бирача у Шведској

0
шведска

(Фото: Flickr / John Scott Rafoss)

Након пораза на парламентарним изборима, шведска премијерка је поднела оставку. Kао прва жена на челу шведске владе провела је мање од годину дана. Биће вршилац дужности док се не формира нова влада, а формираће је десничарска коалиција која је на изборима у недељу освојила три мандата више од социјалдемократа. Мандатар ће бити лидер умерене станке Улф Kристерсон. Шведске социјалдемократе биле су на власти осам година.

Швеђани су на изборима казнили владу левог центра. Љути због либералне имиграционе политике, све више криминала, забринути за животни стандард. Становници мањих градова, радници, млади – глас су дали десници.

“Социјалдемократска странка, која је и овај пут узела највише гласова, она није знала да се обрати тим циљним групама они су се осећали изолованим запостављеним и које су се углавном водиле социјално угроженијима од азиланата до сиромашних и просечна радничка породица је одустала од традиционалне подршке што левој страни, што социјалдемократама и прешла на десну страну”, рекао је Јовица Павловић са Института за европске студије.

Екстремно десна партија Шведских демократа сада је друга по снази. Због те победе забринутост је изражавала донедавна шведска премијерка и док је признавала изборни пораз.

“Швеђани су се већ сусрели са мржњом и претњама. Делим са њима ту забринутост”, навела је Магдалена Андерсон.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

Оно због чега је Магдалена Андерсон забринута, с годинама је све мање бринуло Швеђане. Шведске демократе 1988. су основали екстремни десничари, чак неонацисти.

У парламент су ушли тек 2010. И пре, али нарочито после тог политичког успеха, партија је направила значајан отклон од радикалних корена. У политички мејнстрим сада су ушли на велика врата, у коалицији са Умеренима, Хришћанским демократама и Либералима. Иако најзаслужнији за смену владе социјалдемократа, ипак неће дати премијера.

Прочитајте још:  У градовима Бугарске одржани су митинзи за мир и неутралност

“Политичка поларизација постала је превелика и у Шведској. Зато је моја порука да желим да ујединим, а не да делим. Сада ћу започети рад на формирању нове владе, која може да заврши ствари”, рекао је Улф Кристерсон, лидер Модерата.

Колико ће будућа влада бити другачија
“Будућа влада неће бити екстремно десна, али ће тај утицај Шведских демократа бити приметан у сфери имиграције на нивоу тражилаца азила и имиграција ван Европе пре свега и биће већих улагања у полицију и војску и веће тежње да се обезбеди јавни ред и мир борба проитв криминала”, оценио је Петар Чекеревац, политиколог.

Шведске демократе, против су азила онима који га траже по религијској основи или због сексуалне оријентације. Судећи по предизборном програму, залагаће се за најрестриктивнију имиграциону политику у ЕУ. Шведска 2023. преузима председавање Унији. У процесу је приступања НАТО-у, усред рата у Украјини.

“Очекујем да Шведска настави са НАТО-ом. Шведске демократе подржавају што већу сарадњу Шведске и Америке, већа улагања у војску или бар тежњу да се то уради, али са друге стране критички однос према ономе што Украјина ради, односно на релацији са Русијом на релацији Брисел-Стокхолм ће доћи до промена јер су Шведске демократе прилично евроскептична партија, не у смислу да траже излазак Шведске из ЕУ, већ да све што дође из Брисела ће морати да рачуна на додатне провере процедуре”, додао је Чекеревац.

Учинимо Шведску добром поново! Том паролом 43-годишњи лидер шведских демократа на фејсбуку је забележио изборну победу, коју је пригрлила Европска десница. Широм Европе, људи хоће да врате судбину у своје руке! Тако је реаговала Марин Ле Пен.

Прочитајте још:  Лавров: Русија ће Западу одговорити оштро, али не на сопствену штету

“То је алузија на Доналда Трампа и његову чувену ‘Make America Great Again’ на коју се десничари широм Европе позивају, а он је иначе шоумен који уме да направи атмосферу и у друштвеним медијима и у јавним наступима. Имаћемо ускоро изборе у Италији где ово виде као позитиван знак”, навео је Јовица Павловић са Института за европске студије.

Павловић наглашава и да су Шведске демократе, као партија која се дуго борила да постане део политичког мејнстрима, у подршци европских и америчких колега проналазиле сопствену потврду. А упућени подсећају и да дешавања на скандинавској десници неретко најављују и оно што чека Европу.

РТС

БОНУС ВИДЕО:

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *