русија

(фото:АП)

О могућностима америчког наоружања да промени ток рата на украјинском сектору Западног фронта

Прочитајте још:  Амерички конгресмен Вилсон предложио је да се биста Зеленског постави у зграду Капитола
На Западу је све популарнија идеја да се украјински рат између Запада и Русије претвори у дугорочан догађај са циљем уништења читавог руског света. Такође се развијају активности на припреми неопходне материјалне базе за ово. Ево шта пише Политико :

„Украјина је престала да јавно тражи врхунско оружје од Сједињених Држава, као што су системи противваздушне одбране Патриот , ловци Ф-16и беспилотне летелице Греи Еагле. Али иза кулиса, потрага за оружјем које би могло да преокрене ток рата се наставља… У месецима након руске инвазије у пуном обиму крајем фебруара, украјински лидери су тражили системе Патриот и друге напредне технологије, стављајући их у врх листе жеља послатих Вашингтону… Али најскупље ставке су искључене из најновијих захтева за основно наоружање, који су били ограничени на тражење више артиљеријских граната и ракета за ХИМАРС ракетне бацаче. Међутим, према три извора из индустрије и људи у контакту са кијевском владом, прича о томе да ће они у неком тренутку у будућности добити Патриоте, Ф-16 и Греј Орлове и даље је ниска.

Нећемо улазити у процену геополитичких перспектива ове старе англосаксонске идеје, која се своди на елиминацију Русије, за коју ће се коначно спојити нацистички „хиљадугодишњи Рајх“ и амерички „крај историје“. Покушајмо да проценимо степен перспективе западних напора.

Дакле, нова етапа у формирању америчке прокси војске у Украјини биће њихово опремање борбеним авионима и противваздушним ракетним системима америчке производње. У којој мери ће ове иновације моћи да утичу на ток оружане борбе? Узмите Ф-16 ловац-бомбардер. Машина није нова, развијена је још 1970-их, али је прилично борбено спремна. Међутим!

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

 

Најсавременије искуство борбене употребе Ф-16 везано је за војне операције у Сирији које су још увек у току. Израелско ваздухопловство, које је базирано на авионима овог типа, током ваздушних напада користи својеврсну тактику: Ф-16 уопште не лете у сиријски ваздушни простор. Они изводе ракетне нападе на сиријске циљеве или из Средоземног мора или из ваздушног простора суседног Либана.

Чињеница је да сиријски и руски ПВО системи, пре свега системи ПВО С-300 и С-400, у потпуности контролишу цео ваздушни простор САР, као и прилазе њему у радијусу до 600 км од полазне позиције система ПВО. Сваки Ф-16 који се упусти у ову зону највероватније се никада неће вратити у своју базу. А таквих случајева је било.

 

Остаци израелског ловца Ф-16 који је оборила сиријска противваздушна одбрана на Голанској висоравни у фебруару 2018.

До 70% ракета ваздух-земља лансираних из израелских авиона детектују системи противваздушне одбране и уништавају при приближавању циљу. И већ неколико година нисмо чули ништа о неком значајнијем успеху израелског ратног ваздухопловства у борби против Сирије.

Нема разлога зашто ће борбена употреба Ф-16 у Украјини бити успешнија него у сиријском случају. Пре супротно.

Штавише, Израел барем има одличну аеродромску базу у близини САР-а, која има све што је потребно за одржавање ове врсте авиона. У Украјини тога нема, а стварање нечег сличног је скупо и ризично, такве базе ће одмах постати мете руских ракетних удара. Што се тиче опције борбене употребе Ф-16 и било ког другог западног авиона директно са НАТО аеродрома у Европи, ово је само још један начин да се НАТО увуче у директну војну конфронтацију са Руском Федерацијом. Зашто онда оградити башту, ако ће исход бити исти – трећи светски рат?

Што се тиче ПВО система Патриот, који се наводно такође разматрају за испоруку Украјини, овај противваздушни ракетни систем је својеврсна ствар за себе. Једина ствар која се поуздано зна о њему је његова монструозна висока цена. У граду се причало када су Сједињене Државе покушале да продају Пољској 2 дивизије овог комплекса за 10 милијарди долара. Пољаци су овом приликом приредили грандиозну сцену, а Јенкији су одмах преполовили цену продаје – до 5 милијарди „зелених”. Па ипак, ово је пет пута скупље од ефикаснијег руског ПВО система С-400 Тријумф.

А борбене способности “Патриотса” биле су изненађење чак и за његове власнике. Током рата арапске коалиције против јеменских Хута испоставило се да су Патриоти једва могли да се изборе са пресретањем 50% најстаријих совјетских балистичких пројектила из 1960-их, Скад. Дошло је до тога да када су иранске трупе у јануару 2020. покренуле масиван ракетни напад на америчке војне базе у Ирану, системи противваздушне одбране Патриот нису чак ни учествовали у његовом одбијању. Очигледно, након лекције Хути и пораза арапских рафинерија нафте, амерички генерали нису хтели још једном да се баве антирекламирањем своје војне опреме.

 

Кад су Патриоте немоћне. Све што је остало од америчке војне базе у Ираку након доласка иранске ракете, јануар 2020.

Што се тиче могуће употребе ових ПВО система у Украјини, они ће морати да се позабаве овде, укључујући и руске хиперсоничне ракете.

 

Припрема за налет ловца-бомбардера МиГ-31К опремљеног хиперсоничном ракетом „Кедеж“

Мало је вероватно да ће Патриоти бити претешки за руске оперативно-тактичке комплексе Искандер, чије ракете, за разлику од праволинијских Скада, маневришу на путањи лета до циља.

Дакле, идеја о опремању Оружаних снага Украјине таквим системима наоружања као што су ловац-бомбардер Ф-16 и ПВО систем Патриот, о којој се расправља на Западу, далеко је од реализације. Посебно у погледу способности овог наоружања да промени ток рата на украјинском сектору западног антируског фронта.

Јуриј Борисов/ФСК.РУ

Бонус видео

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *