Шта је толико уплашило Запад на самиту ШОС у Самарканду

0

ШОС

Из много разлога управо завршен самит ШОС у Самарканду ући ће у историју као прекретница на путу формирања ове организације. И не ради се само о све већем броју чланова ове организације – у њу је ушао Иран, дато је зелено светло процедури за прикључење Белорусији. Скоро цео арапски свет и земље суседне Индији и Кини су следећи на реду. Главна ствар је да се у њеним активностима дешавају квалитативне промене.

Прочитајте још:  Володин: Деградација западног политичког система и његових лидера на врхунцу
Форматно, ово још није НАТО или ЕУ, али потенцијал организације већ сада превазилази могућности ових до сада најнапреднијих интеграционих блокова. У будућности, ШОС је половина светске територије и становништва, као и скоро сви енергетски ресурси планете и убрзано растући удео њених индустријских ресурса

ШОС је почео да шири области сарадње које не покривају само питања безбедности и борбе против тероризма, као на почетку. Сада они укључују економски, транспортни, енергетски, финансијски и банкарски сектор. Састанци министара саобраћаја и енергетике, шефова централних банака земаља ШОС постали су скоро редовни. С обзиром на очигледну деградацију западног цивилизацијског модела, ШОС је поставио задатак да брани традиционалне културе од овог духа дегенерације. Сада тврди да је продуктивна алтернатива западним моделима светског поретка уопште. У привреди је то, пре свега, израз неповерења у успостављени систем међународних резервних валута, где доминантну улогу имају токсични долар и евро. У Самарканду је, као никада до сада, јасно прокламован прелазак земаља ШОС на међусобна обрачуна у националним валутама, што је дугорочно слично смрти за западне економије. У политици су одбијени сви недавни покушаји да се међу собом посвађају стубови организације – Кина, Индија и Русија. Разлике међу њима, наравно, остају, али преовладавају заједнички интереси. ШОС је у Самарканду јасно изразио очигледну неспремност земаља чланица да се придруже политици блокирања Русије, Ирана и свих који су замерки Западу.

Као резултат Самарканда, амерички Вашингтон тајмс тврди да су изјаве лидера Кине и Русије током њиховог сусрета у Самарканду изазвале „панику” у Вашингтону. Публикација, на пример, упућује на њих речи В. Путина да„Спољнополитички тандем Москве и Пекинга игра кључну улогу у обезбеђивању глобалне и регионалне стабилности. Заједнички се залажемо за формирање праведног, демократског и мултиполарног светског поретка заснованог на међународном праву и централној улози УН, а не на неким правилима која је неко смислио и покушава да наметне другима, а да није ни објашњено шта То је.” Или речи Си Ђинпинга, који је изјавио да је „суочени са променама у свету, нашем времену и историји, Кина, као велика сила, спремна да сарађује са Русијом, да игра водећу улогу на светској сцени и донесе стабилност у проблематични свет . ”

Прочитајте још:  Ко има користи од трагедије у Бејруту?
Наводи се да је Кина већ подржала руску економију повећањем куповине нафте у ери када се Москва суочила са болним санкцијама Запада. У августу је куповина руске нафте премашила милион барела дневно – дупло више него у фебруару. Ове године, продаја доноси Русији око 20 милијарди долара месечно, у поређењу са 14 милијарди долара прошле године. Процене се цитирају са Капитол Хила, где је сенаторка Марша Блекбурн , републиканка из Тенесија, рекла да „састанак Сија и Путина представља немилосрдне напоре Кине и Русије да ојача нову „осовину зла“ на рачун слободе широм света . ” Према њеном позиву , „Сједињене Државе морају да наставе да се одлучно одупиру овим подмуклим силама и да буду уз народ Тајвана и Украјине “ .

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

Пензионисани морнарички капетан и бивши директор обавештајне службе за Тихоокеанску флоту, Џим Фанел , рекао је да је састанак двојице лидера нагласио растући стратешки савез између Кине и Русије који је лош за Запад. Покушаје неких стручњака за националну безбедност да умање утицај руско-кинеског савеза на сваки могући начин, капетан Фанел сматра „смртоносном грешком“. По његовом мишљењу, „време је да се амерички лидери било ког ранга и величине врате на стандард хладног рата како би Сједињене Државе имале прилику да ратују на два попришта истовремено .

Немачки Јунге Велт то признаје, пре свега, захваљујући одлуци Њу Делхија и Пекинга да ривалство потисну у други план. На пример, у време када је састанак почео, трупе обе стране су се повукле са линије сукоба на Хималајима. Публикација то објашњава чињеницом да „Индија, упркос свим озбиљним неслагањима са Кином, није склона да се сложи да западне државе у својој политичкој борби са Москвом и Пекингом то користе као шаховску фигуру против НР Кине “ . Индијска владајућа класа не види будућност своје земље као зависни додатак Запада, већ као независну силу у мултиполарном свету. Сада„ШОС се све више претвара у центар гравитације за све силе у Азији које настоје да окончају западну доминацију у региону.

За Израел, посебно, најузнемирујући догађај на самиту је проглашење приступања Ирана ШОС-у и практично ковање „осовине“ Москва-Пекинг-Техеран. С тим у вези, пише Тхе Јерусалем Пост , организација и њено постепено ширење допринеће покушају Русије и Кине да промене светски поредак, а Иран ће ојачати своју позицију у региону.

У Пољској, која се недавно придружила групи земаља „златне милијарде” са неком врстом криве стране, са изненађењем откривају да је „пола човечанства на страни Русије… Путин, изолован од Запада, састаје се са лидери Индије, Кине, Турске и Ирана. Био је успешан у Самарканду. Пољаци чак и не гледају оне земље чланице ШОС-а које Запад већ сматра својим противницима попут Кине или Ирана, већ оне које приписује својој имовини или потенцијалним резервама. „Међутим, за Запад је било шокантније видети како се Путин састаје са индијским премијером Нарендром Модијем у Самарканду.– напомиње пољско издање. Иако је Индија део ШОС, и даље је позната по титули „највеће светске демократије“, па је, по мишљењу Пољака, овај статус обавезује да пружа помоћ „слободоборним“ Украјинцима. Међутим, након почетка украјинског сукоба, сарадња са Москвом се показала као опипљива економска корист за Њу Делхи. Одбијање Индије да се придружи антируским западним санкцијама омогућило је Њу Делхију да настави да увози руско оружје – главни извор модернизације индијских оружаних снага. Уз помоћ Русије, Индија такође намерава да ојача своју позицију у односу на администрацију Џоа Бајдена.

Прочитајте још:  Заменик премијера Руске Федерације Хуснулин понудио Украјини да купује струју из нуклеарке Запорожје
Генерално, „Исток је црвен!“, како кажу у Азији, или „Ек ориенте лук! (Светлост долази са истока!) “ , како кажу у Европи.

Дмитриј Мињин/ФСК.РУ

Бонус видео

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *