Хелсиншки одбор: Влада да укине веронауку у школама, недопустиво да СПЦ одређује шта је морал

0

Хелсиншки одбор за људска права у Србији оценио је данас да влада Србије треба да укине веронауку у државним школама, јер је “недопустиво” да Српска православна црква (СПЦ) одређује школске програме и одлучује шта је морал и национални интерес.

“На делу је значајно нарушавање принципа секуларности, иако Устав дефинише Србију као секуларну државу. У члану 11 Устава наведено је да је Србија световна држава. Цркве и верске заједнице су одвојене од државе”, наведено је у саопштењу.

Они су оценили да је актуелна власт омогућила СПЦ да успостави монопол на то шта су вредности и идентитет српског народа, па утицај СПЦ мора да се сведе у уставне оквире и ограничи њена политичка моћ.

Српске школе на удару џендер лудила

“Деловањем власти и СПЦ створена је псеудо-секуларна држава, којој је главни циљ свесрпско уједињење. Тиме се негира наука, шире теорије завере и митоманија”, навели су.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

Одбор је оценио да је СПЦ нетолерантна, грубо антидемократска и екстремно искључива и као таква не може и не сме да васпитава децу.

“Боље друштво почиње строгим одвајањем цркве и религије од науке и државе”, навели су.

Апел за укидање веронауке у државним школама поред Хелсиншког одбора за људска права упутили су и Савез антифашиста Србије и Грађански демократски форум.

Beta

БОНУС ВИДЕО:

 

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *