Америка признала да је вршила експерименте на сиромашним грађанима Украјине

0

Америчка делегација у Женеви признала је да су у Украјини вршена биолошка истраживања на грађанима са ниским примањима и пацијентима у психијатријским болницама, изјавио је начелник снага за радијацијску, хемијску и биолошку заштиту Оружаних снага Русије генерал-потпуковник Игор Кирилов.

„Објашњења Сједињених Америчких Држава и Украјине у вези са уклањањем сојева и биоматеријала украјинских грађана и поштовањем етичких стандарда приликом спровођења истраживања о војним лицима, грађанима са ниским примањима, као и о једној од најугроженијих категорија становништва – пацијената психијатријских болница, изгледали су крајње неубедљиво“, рекао је Кирилов на брифингу после консултативног састанка држава-потписница Конвенције о забрани биолошког и токсичног оружја у Женеви.

Приликом разматрања овог питања, „америчка делегација је признала такве чињенице“, напомињући да је предаја узорака патогених биоматеријала у Сједињене Америчке Државе „била ретка“, додаје Министарство одбране.

Кирилов је навео да је да је Министарство одбране Русије представило у Женеви материјалне доказе о војно-биолошким активностима САД у Украјини и да ниједна делегација није посумњала у њихову аутентичност.

„Учесницима састанка предате су копије докумената које је претходно објавило Министарство одбране Русије, као и материјални докази који потврђују спровођење војно-биолошких програма на територији Украјине“, рекао је Кирилов.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

Он је нагласио и да „ниједна од делегација није посумњала у аутентичност поднетих докумената“, укључујући и у погледу сакупљања патогених материјала у украјинским лабораторијама, укључујући и у Институту за борбу против куге „Мечников“.

Како је рекао, представници Украјине игнорисали су питања о неоснованим количинама складиштења опасних биолошких агенаса у Институту за борбу против куге „Мечников“.

Кирилов је објаснио да су се у Институту „Мечников“ опасни биоматеријали складиштили у степеништима, а такође није постојао исправан систем за контролу приступа патогеним микроорганизмима.

Прочитајте још:  Музички продуценти бојкотују рокере који подржавају Донбас

Јачање војно-биолошког потенцијала САД

Кирилов је такође саопштио да Сједињене Америчке Државе граде војно-биолошки потенцијал изградњом лабораторија у страним државама и прикупљањем сојева посебно опасних микроорганизама под маском члана X Конвенције о забрани биолошког и токсичног оружја који се односи на међународну сарадњу и размену информација у мирољубиве сврхе.

Он је нагласио да је Русија више пута говорила о истинској природи војно-биолошких програма Пентагона.

Док се за циљеве америчких војно-биолошких активности ван САД декларисало праћење заразних болести и пружање помоћи земљама у развоју, у стварности се дешавало јачање војно-биолошког потенцијала САД заобилажењем обавеза према Конвенцији.

„То се види у изградњи војних лабораторија дуж граница геополитичких противника; прикупљању сојева посебно опасних микроорганизама специфичних за одређене територије; испитивању токсичних лекова на људима“, објаснио је Кирилов.

Према његовим речима, на примеру Украјине види се да декларисана природа америчких активности само површно одговара члану X Конценције везано за међународну сарадњу и размену информација у мирољубиве сврхе.

„Као резултат реализације пројеката ДТРА није постигнуто побољшање ситуације са инциденцијом, а ситуација у земљама које се граниче са Украјином се у многоме погоршавала. Остали знаци ‘мирне сарадње’ су такође изостали“, нагласио је Кирилов.

Вашингтон није представио доказе о предностима сарадње са Кијевом

Кирилов је приметио да су Сједињене Америчке Државе у Женеви представиле само неколико фотографија реновираних лабораторија.
Према његовим речима, ни Украјина ни САД нису пружиле друге убедљиве доказе о предностима сарадње Кијева и Вашингтона у побољшању санитарно-епидемиолошке ситуације која се стално погоршава у Украјини последњих 15 година.

„Практични резултати активности Управе за смањење претњи ДТРА Министарства одбране САД у Украјини представљени током састанка, свели су се на показивање неколико фотографија реновираних лабораторијских објеката. Највероватније, осим ових псеудодостигнућа, други резултати нису постигнути“, оценио је Кирилов.

Прочитајте још:  Марковићу, кажи народу шта си радио са Дарком Шарићем у хангару на аеродрому Подгорица

Кијев покушао 2013. да прекине амерички војно-биолошки програм

Међуресорна комисија представника Службе безбедности Украјине (СБУ), Министарства аграрне политике и Државне ветеринарске службе Украјине је 2013. покушала да ограничи пројекте Управе за смањење претњи америчког Министарства одбране у Украјини ДТРА, али Кијев није успео да издржао притисак Вашингтона и попустио је, навео је Кирилов.

Према његовим речима, потврда америчког притиска је захтев амбасадора САД у Украјини Џона Тефта од 8. фебруара 2013. године, у којем од министра пољопривредне политике захтева да утиче на своје подређене по питању продужења пројекта ДТРА за још четири године.
„Иако је Министарство аграрне политике и хране у свом одговору од 13. марта 2013. године покушало да одбије учешће у Програму за смањење биолошке претње, реализација овог пројекта је настављена“, објаснио је Кирилов.

Према његовим речима Вашингтон и Кијев нису одговорили на питање о узроцима хитног уништавања докумената о војно-биолошким активностима у Украјини.

„Постављена питања о узроцима за хитно уништавање документарних доказа о војно-биолошкој активности такође су остала без икаквих коментара. Истовремено, украјинска делегација је изјавила, цитат: ‘… Ово није суд и ми нисмо под унакрсним испитивањем…’ крај цитата“, рекао је Кирилов.

Русија предложила три иницијативе за јачање Конвенције о забрани биолошког и токсичног оружја

Министарство одбране такође је предложило три иницијативе за јачање Конвенције о забрани биолошког и токсичног оружја: механизам провере, научни комитет и извештавање о биолошкој делатности у иностранству, рекао је Кирилов.

„Као прво, то је обнављање преговора о правно обавезујућем протоколу за Конвенцију, који укључује спискове микроогранизама, токсина и опреме (аналогно контролним списковима Конвенције о забрани хемијског наоружања), који има свеобухватни карактер и има ефикасне механизме провере. Подсетићу да је нацрт протокола припремила међународна експертска група ВЕРЕКС још 2001. године“, објаснио је он.
Министарство, такође, сматра да је неопходно оснивање научно-консултативног комитета с географски широким кругом представника и једнаким правима за све учеснике, уз поштовање такозваног „принципа десеторице“, у складу с којим одлуке треба да се усвајају уз узимање у обзир алтернативних тачки гледишта, чак и ако их износи само једна држава.

Прочитајте још:  Француска одговорила одакле њихови војници у Украјини: Ми смо демократска земља, не можемо никоме да забранимо

„Као треће, ширење мера јачања поверења уз обавезно објављивање делатности у биолошкој сфери изван граница националних територија“, додао је Кирилов.

Он је нагласио да ће Министарство одбране Русије наставити да разјашњава ситуацију, јер су „питања о војно-биолошким програмима САД и Украјине и даље актуелна“.

На иницијативу Русије од 5. до 9. септембра у Женеви је одржан састанак држава-потписница Конвенције о забрани биолошког и токсичног оружја у вези са кршењем чланова 1 и 4 Конвенције од стране Сједињених Америчких Држава и Украјине, као резултат рада Управе за смањење претњи Пентагона ДТРА у Украјини. Министарство одбране анализирало је материјале говора представника САД и Украјине, радне документе држава-учесница, заједничке изјаве и завршни документ састанка. Русија је поставила више од 20 питања у вези са незаконитим активностима Кијева и Вашингтона према Конвенцији о биолошком и токсичном оружју.

Спутњик

БОНУС ВИДЕО:

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *