Зубни мост или имплант, шта је боље решење?

0

Једно од најчешћих питања које пацијенти постављају стоматолозима када је потребно надокнадити недостајући зуб јесте шта је боље решење, зубни мост или имплант?

У овом чланку ћемо објаснити шта је мост а шта имплант, које су им сличности и разлике, као и предности и мане једног и другог решења.

Шта је зубни мост?

Зубни мост представља најповољнији начин да се губитак једног или два везана зуба.

Заправо, реч је о низу од три или четири зубне крунице, а само решење замишљено је тако да су крунице на крајевима моста фиксиране за здраве зубе пацијента, и имају улогу ношења зубног моста.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

Средишњи члан или два члана имају улогу да надокнаде простор недостајућих зуба.

Kако би се мост фиксирао за зубе пацијента, они се морају избрусити. Иако ово може звучати страшно, бруси се само спољашљни део зуба у дебљини од једног до два милиметра.

Брушење се обавља у локалној анестезији, па је за пацијента само брушење безболно, док се бол и непријатност након престанка деловања анестезије купира лековима попут бруфена.

Сам поступак уградње моста траје око недељу дана, и обухвата неколико посета стоматологу, током којих ће зуби бити избрушени, узети отисци и обављено неколико проба пре финалног цементирања.

Шта је зубни имплант?

За разлику од моста који буквално премошћује простор недостајућих зуба, имплант представља вештачки корен зуба који се уграђује у виличну кост пацијента.

По зарастању импланта које траје од три до шест месеци, круница се везује за зубни имплант, и процедура је завршена.

Прочитајте још:  KАKО СЕ ПРАВИ МЕД ОД МАСЛАЧKА: Наши стари су њиме сладили чај, јер су веровали да спречава кашаљ и јача имунитет

Целокупна процедура уградње импланта је нешто дужа.

Најпре је потребно хируршки уградити зубни имплант, који се може оптеретити привременим протетским радом како би се постигло естетски прихватљиво решење за пацијента, али се та регија мора штедети током периода зарастања.

Зарастање, односно процес у коме имплант постаје саставни део кости пацијента траје од три до шест месеци, након чега се привремена круница мења сталном, и тиме се процес уградње завршава.

Уградња импланта обавља се у локалној анестезији, и реч је о рутинској операцији коју обављају орални хирурзи.
Зубни мост или имплант?

Главна предност импланта у односу на мост је значајно већа стабилност и чврстоћа рада, будући да не постоји притисак на околне зубе. Самим тим, и трајање импланта је знатно дуже, а веома често реч је о доживотном решењу.

Практично, осим повољније цене, зубни мост нема предности нити у функционалном, нити у естетском погледу.

Управо због тога уградња круница на имплантима све је популарнија у односу на зубне мостове, а када се узме у обзир знатно дужи животни век овог решења, иницијална инвестиција је често веома исплатива на дужи временски рок.
Закључак
Зубни мостови и импланти су два веома различита решења која имају исти задатак, да реше губитак природног зуба пацијента.

Kод мостова, сва тежина и ослонац је на околним зубима пацијента, па је шанса да дође до отказа или лома релативно велика. Просечан животни век моста је око пет година.

Са друге стране, импланти су титанијумска замена за корен зуба, која служи као идеална замена за природни корен зуба која носи круницу.

Прочитајте још:  Руски лекари су се супротставили „новој нормалности“ СЗО

Самим тим, не оптерећују нити брусе се околни зуби, а само решење је знатно дуготрајније и стабилније.

Ипак, зубни импланти су скупљи од мостова, па се пацијенти често опредељују за мостове, који осим цене не доносе функционалне или естетске предности у односу на крунице на имплантима.

БОНУС ВИДЕО:

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *