ТАМНИ ОБЛАЦИ НАД НЕМАЧКОМ: Шолц очекује погоршање економске ситуације 2023. године

0
олаф шолц, немачкој

Олаф Шолц, Фото ЕПА

Немачки канцелар Олаф Шолц сматра да би 2023. година могла бити тежа од садашње у смислу раста цена енергије, ђубрива и хране.

-Руски … рат је изазвао глобалну кризу на више нивоа која је највише погодила земље глобалног југа … Наредна година може бити још тежа у смислу раста цена енергената, ђубрива. Такође треба да будемо припремљен за раст цена хране, рекао је он, говорећи на Глобалном самиту УН о храни.

Шолц је такође назвао “руским дезинформацијама” наводе да већину украјинског житарица извезеног из црноморских лука као део споразума о храни, иду мимо земље у развоју и државе са економијама у транзицији.

У Истанбулу су 22. јула потписани мултилатерални споразуми о укидању ограничења на испоруку руских производа за извоз и о помоћи Русије у извозу украјинског жита. Уговор, који су потписали представници Русије, Турске, Украјине и УН, подразумева извоз украјинског жита, хране и ђубрива преко Црног мора из три луке, укључујући Одесу.

Руски лидер Владимир Путин истакао је почетком септембра да Запад већину украјинског жита извози у своје државе, а не у сиромашне земље Африке. Према његовом мишљењу, о ограничењима на овој рути вреди разговарати са председником Турске. Руски стални представник при УН Василиј Небензја рекао је раније да део договора о храни који се тиче извоза руске хране и ђубрива не функционише. Због тога, према његовим речима, није искључен раскид уговора.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

БОНУС ВИДЕО:

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *