Трансплантација материце трансродним особама се проучава

1

Трансплантације материце су одавно стварност, иако не тако честе или познате. Чак се и „иФамЊуз” обрадовао, пре не више од двадесет дана, вести о рођењу Алесандре , девојчице рођене у Катанији након што је њена мајка добила прву трансплантацију материце урађену у нашој земљи.

Прочитајте још:  Наставља се свађа међу расколницима: За распопа Бориса Мираш стар и немоћан
Први порођај после трансплантације материце одржан је у Шведској 2014. године. До краја 2021. године у свету је урађено око 90 сличних операција и рођено је педесетак беба.

Данас се, међутим, расправља о другој теми, а то је могућност имплантације материце од донатора трансродним особама, односно појединцима рођеним мушким, а који су подвргнути хируршком „преласку“ на женски пол. Трансплантација материце представљала би последњи део у изградњи мозаика новог идентитета.

Матс Бренстром, Швеђанин, професор акушерства и гинекологије и главни лекар на Универзитету у Гетеборгу, такође је лекар који је допринео рођењу првог детета рођеног после трансплантације материце. Данас, каже, често добија мејлове од људи, који су по рођењу препознати као мушкарци, са питањем о процедури. „Добијам е-пошту од људи из целог света“, рекао је професор за новинску веб страницу Еуроневс Нект . „Кажем им да нисмо урадили довољно истраживања, али мислим да ће то бити могуће у будућности. То би могло потрајати пет или десет година, рекао бих“, додаје он.

Прочитајте још:  Ана Брнабић: Спреман је закон о истополним партнерствима али Срби нису толерантни!
Јер, наравно, нова граница трансплантације материце није могла да се искористи да жене носе дете у материци, већ да мушкарци задовоље своју жељу за „мајчинством“, упркос, на пример, веома деликатном питању хормонског хормона особе. структура, која има улогу од апсолутног значаја за здравље, посебно код одрасле женске индивидуе, да, жене, укратко, и деце коју она доноси на свет.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

Др Браннстром не поставља и не поставља „етичке границе“. Ни Степхен Вилкинсон и Ницола Виллиамс, који проучавају етичке импликације људске репродукције на Универзитету Ланцастер у Уједињеном Краљевству. „Свакако постоје разлози засновани на једнакости, довољни да се размотри трансплантација материце код трансродних жена “, каже Вилијамс, професор етике људске репродукције на Одсеку за политику, филозофију и религију на британском универзитету.

У сарадњи са другим истраживачима, Вилкинсон и Вилијамс су спровели истраживање на 182 трансродне жене како би проучили њихове репродуктивне аспирације . Више од 90% испитаница је навело да би трансплантација материце могла побољшати квалитет живота и ублажити симптоме родне дисфорије, а већина се слаже да би капацитет за трудноћу и порођај повећао перцепцију нечије женствености.

Лаура О’Донован, научна сарадница која ради на Универзитету Ланцастер, преклапа етичка разматрања са правним и пита се, на пример, да ли би ускраћивање такве трансплантације трансродним женама прекршило закон о забрани дискриминације, према Закону о равноправности из 2010. године. Уједињено Краљевство, на пример, “рекао је О’Донован,” са Законом о равноправности било би незаконито дискриминисати на основу нечијег пола”.

Клои Романис, ванредни професор биоетике на Универзитету у Дараму, такође у Уједињеном Краљевству, и истраживач на Универзитету Харвард, у Сједињеним Државама, скицира сценарио који није ништа друго до збуњујући. Професор Романис види трансплантацију материце […] само као једну у пуном спектру технологије потпомогнуте гестације, мали део много шире технолошке будућности потпомогнуте трудноће која такође обухвата ствари као што су сурогат мајчинство, па чак и вештачке плаценте или ентитете који би могли да доведу до до трудноће ван тела ».

“Мислим да ове технологије,” закључио је, “имају потенцијал да заиста промене начин на који размишљамо о потпомогнутој трудноћи.”

Васељенска/ИФАМ.ЊУЗ

Бонус видео

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

1 утисак на “Трансплантација материце трансродним особама се проучава

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *