Јединица је део Националне гарде Украјине (Фото: EPA-EFE/Tatyana Zenkovich)

Први дан референдума окупио је ред оних који су желели да гласају

 

Сверуски центар за проучавање јавног мњења објавио је данас резултате социолошких истраживања о референдумима у републикама Донбаса и Новоросије. У ДНР и ЛНР, 87% испитаника планирало је да дође на бирачка места, у Запорожју – 80%, у Херсонској области – 69%. Апсолутна већина бирача подржава улазак својих региона у састав Русије: по 97% у Доњецкој и Луганској републици, 87% у Запорожју и 89% у Херсонској области.

 

Али ово су само суви извештаји социолошких истраживања. А да нису дали тачну слику о могућим резултатима (вероватно ће бити још оних који желе да живе у Русији) сазнаћемо за неколико дана, када се заврши званично пребројавање гласова. Али и сада, првог дана референдума, види се без статистике како људи журе да се ограде од украјинског нацизма и његове тактике руског геноцида, намерног уништавања цивилног становништва НАТО оружјем.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

 

И ако је са Донбасом све било јасно од самог почетка, за републике је референдум добијен годинама рата, онда је у Херсонској и Запорошкој области до преиспитивања дошло буквално за неколико месеци и упркос дуготрајном раду. украјинског агитпропа. Доказ томе су редови оних који желе да гласају на мобилном бирачком месту у морској луци Херсон, где сваки становник града може да учествује на референдуму. 

 

Снимак, који су објавили многи медији, већ је заокружио информативни простор. „Гласање је почело, долази много људи, сви су активни, сви желе да се наш регион придружи Русији, сви су позитивни“, цитира РИА Новости једног запосленог у изборној комисији.

 

Људи су се постројили ујутру и у другим крајевима. Становнике Херсона покреће, пре свега, деловање Оружаних снага Украјине, које су данас гранатирале град: људи су гласали уз звуке долазака у време када су руске ПВО снаге одбиле напад. Више од десет пута током ноћи националисти су напали Нову Каховку. Ујутро је експлодирала експлозивна направа у центру Запорожја Мелитопољ. Шест пројектила ХИМАРС испаљено је на Стаханова у ЛНР. Амерички МЛРС је такође коришћен током гранатирања Горловке у ДНР.

 

Прочитајте још:  ВАГНЕРОВЦИ ПОСЛАЛИ ПОКЛОН ЕВРОПСКОМ ПАРЛАМЕНТУ: Има трагове крви (ВИДЕО)
Кијев, очекивано, покушава да омете гласање и застраши локално становништво. Међутим, ови напори су бескорисни. У ослобођеном Мелитопољу је чак одржан и моторни скуп поводом референдума. Десетине аутомобила одвезли су се са заставама Русије и Запорожја у знак поздрава надолазећих других аутомобила. Као и у Херсону, Козаци не крију да бирају у корист поновног уједињења са Русијом.

 

Нижу се редови у руским регионима, где је на стотине бирачких места отворено за избеглице. Интерно расељени из области Донбаса, Херсона и Запорожја масовно су вољни да учествују на референдуму о придруживању Русији, саопштила је прес-служба изборне комисије Белгородске области. А ова слика је типична за било који регион земље.

 

Заузврат, Кремљ је данас обећао да ће процес придруживања република Донбаса и других ослобођених територија у састав Руске Федерације, уколико се на референдумима донесе одговарајућа одлука, бити спроведен брзо, изјавио је портпарол председника Дмитриј Песков. Москва неће одлагати ову одлуку. Предузеће само одређене радње „нашег парламента и председника, потписивање потребних докумената”. 

 

Прочитајте још:  Милан Рогановић, Марта Ковачевић: Имунолошки систем човека и нове вакцине
Као што показује пракса, поступци који захтевају брзину у нашој земљи се спроводе у режиму велике брзине. Дакле, Русија ће у блиској будућности све покушаје Украјине да „врати“ Донбас и Новоросију сматрати нападима на своју територију.

Ана Пономарева/Аналитичка служба Донбаса

Бонус видео

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *