Проглас за окупљање у одбрани Косова и Метохије

0

Косово је Србија (Фото: Јутјуб)

Више професора, међу којима и неколико академика, објавили су проглас за окупљање у одбрани Косова и Метохије у коме су поручили да иницијатива о статусу две Немачке долази у тренутку када западни званичници говоре да се процес мора брзо завршити и да је време да се подигне глас и пошаље порука да се на то не пристаје, преноси Стандард.

“Поштовани грађани, родољуби, сви којима је стало до наше земље и нашег народа, велике силе, које су подстакле албанску побуну на Косову и Метохији, затим извршиле оружану агресију на СР Југославију, потом координисале сецесију и које упорно и непрестано раде на томе да натерају Србију да се сама одрекне својих светиња, територија, грађана и природних богатстава, поново су у офанзиви користећи нову кризу у међународним односима и неред који иза ње остаје”, наводи се у прогласу који су потписали академици Данило Баста, Матија Бећковић и Часлав Оцић и многи други.

Они су навели да нова – стара иницијатива о статусу две Немачке уз прихватање обавезе да се кроз десет година учини међусобно признање, долази у истом тренутку када званичници западних држава јавно говоре о томе да процес траје предуго и да се мора брзо завршити.

“Време је да подигнемо глас, да се сложно окупимо и пошаљемо јасну поруку како на то не пристајемо. Позивамо све интелектуалце, јавне личности, организације, покрете и политичке странке да се окупимо и станемо иза прогласа којим ћемо странцима и српским колебљивцима објавити јасан став Србије и српског народа. Не прихватамо никаква разграничења, поделе, прелазна решења и сличне непристојне понуде. Поручујемо да нико нема мандат да потписује и предаје ни педаљ Косова и Метохије које је по међународном праву јасно и неприкосновено деоСрбије, нити да размењује ‘наше за наше'”, навели су у прогласу.

Прочитајте још:  Вучићев пријатељ и брат наоружава тзв. Војску Косова!

Потписници прогласа су нагласили да су се окупили да јасно подсете како је једино трајно решење иза кога стоје поштовање Устава Републике Србије, Резолуције СБ УН 1244 (1999), Косовског завета и права свих, без обзира на нацију и веру да у Србији живе у миру и слози

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

“На основу тога тражимо и боримо се за пуну реинтеграцију Косова и Метохије у уставноправни поредак Србије, када за то буду створени услови и када то буду међународне околности дозвољавале. До тада, све мере, одлуке, инцијативе и активности које се спроводе, морају бити усмерене ка испуњењу тог циља”, наводи се у прогласу који су, између осталих, потписали и Драгомир Анђелковић, Слободан Антонић, Миша Ђурковић, Милош Ковић, Синиша Љепојевић, Слободан Самарџић и Срђа Трифковић.

Косово онлајн

БОНУС ВИДЕО:

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *