Министар спољних послова Србије: У Хрватској се фашизам манифестује јавно и масовно

0
хрвати, хрватска

Хрватска (Фото: EPA-EFE/Christian Bruna)

Хрватска, у којој се политичке снаге левице и деснице такмиче у екстремизму и кокетирању са усташама [(хрватски фашисти који су сарађивали са Хитлером), треба да се погледа у огледало и излијечи своје друштвене проблеме и контрадикторности прије него што лакомислено етикетира своје суседе.

Овако је министар спољних послова Србије Никола Селаковић прокоментарисао публикацију „Хрватска између три минифашизма” у хрватском листу Експрес, коју је пратила фотографија председника Србије Александра Вучића, мађарског премијера Виктора Орбана и победника недавних избора у Италији Ђорђа. Мелони са насликаним брковима Адолфа Хитлера, јавља дописник ПолитНавигатора.

Шеф српског МИП-а је напоменуо да овакви материјали потврђују степен лицемерја и самообмане у делу хрватског друштва. „Земља у којој су неонацисти постављали натписе [са усташким мотом] у [концентрациони логор из Другог светског рата] Јасеновец, где је ћирилица забрањена, где улице и тргови носе имена усташких идеолога и терориста, која се храни ксенофобијом и страх од комшија, има највише разлога да се плаши себе и домаћег екстремизма“, рекао је Селаковић.

Прочитајте још:  Галијашевић: Устав БиХ срушен вољом Запада у корист исламистичке политике
Према речима шефа српске дипломатије, нема сумње да у Хрватској има оних који се труде да сачувају антифашистичку традицију.

Међутим, пре него што наслика Хитлерове бркове на портретима председника Србије, унука жртве усташког нацизма и највиших државних званичника Мађарске и Италије, Хрватска мора да одговори на питање како је постало могуће да у 21. веку хрватски Млади могу да парадирају у Милану са “гребенима” и усташким паролама, наводи се у саопштењу Министарства спољних послова Србије.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

„Ко су родитељи ових младих људи, у којим школама су то учили и какво је то друштво у коме је фашизам не само тајна приврженост или маргинална појава, већ се јавно и масовно манифестује, не само у хрватским градовима, али и на улицама других земаља ?

То су питања на која Експрес и друге хрватске новине морају да одговоре пре него што нападну Србију, Мађарску или било кога другог“, рекао је Никола Селаковић. Саркастично је додао да би требало да знају ауторе публикације: људи са завршеним хитлеровским брковима у Хрватској постају све популарнији.

Прочитајте још:  Дачић: Разговарао сам са Вучићем
Како је пренео ПолитНавигатор , хрватске власти су 17. јула 2022. забраниле Александру Вучићу приватну посету меморијалном комплексу који је деловао на месту некадашњег концентрационог логора Јасеновац. У овом концентрационом логору, који су створиле усташе, убијено је више од 700 хиљада Срба 1941-1945, као и десетине хиљада Јевреја и Цигана.

Оливер Галич/Политнавигатор

Бонус видео

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *