Мађарска је победила ЕУ администрацију – добила изузећа у новом пакету санкција Русији

0
мађарска, мађарске

мађарска

Током састанка амбасадора ЕУ, Мађарска је успела да добије одређена изузећа од предложене горње границе за цену руске нафте, саопштио је данас министар спољних послова Петер Сијарто.

„ У Бриселу је управо завршен састанак сталних представника ЕУ и на дневном реду су биле санкције. Напорно смо преговарали и обезбедили да се горња граница цене нафте не примењује на испоруке из нафтовода (управо тако купујемо нафту која је витална за нашу енергетску безбедност), а у случају хитних потреба и на нафту испоручену морем”, написао је мађарски министар на својој Фејсбук страници, преноси ТАС С.

ЕУ се сложила да у оквиру осмог пакета санкција Русији уведе ограничење цене нафте, али коначни детаљи те одлуке, осмишљене тако да утиче на приходе Москве од продаје енергената, требало би данас да буду објављени, објавио је јуче Политико позивајући се на дипломатске изворе.

Осим овога, нови пакет мера предвиђа ограничења за руску индустрију челика и забрањује грађанима ЕУ да буду на високим позицијама у државним руским предузећима, наводи ТАС С.

Нови пакет санкција против Москве, осми који ће бити уведен, предложила је прошле недеље председница Европске комисије Урсула фон дер Лајен након што је руски председник Владимир Путин запретио да ће у Украјини употребити нуклеарно оружје, а потом наредио да се мобилишу стотине хиљада резервиста.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

Малта, Грчка и Кипар, чији танкери превозе већину руске нафте, били су забринути због увођења горње границе на цене руске нафте због пословања својих комерцијалних флота, што је утицало на то да се усвоје неки уступци због тих земаља.

Прочитајте још:  Русија се придружила санкцијама Белорусије против Запада

Поред тога, Мађарска се противи плановима за потпуну забрану увоза руске нафте тако што недељама успорава процес одлучивања о новим мерама, све док није обезбедила да буде изузета због „сопствених потреба снабдевања”, пренео је Политико. Москва је раније упозорила да ће обуставити испоруке нафте и нафтних деривата државама које одлуче да се придруже овој иницијативи, преноси Танјуг.

БОНУС ВИДЕО:

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *