Ватикан, Специјална војна операција и делимична мобилизација у Русији

0

У контексту ратних дејстава великих размера на територији бивше Украјинске ССР, која је заправо борба НАТО-а против Русије, унутрашња стабилност нашег друштва је изузетно важна. У целини и јесте: у нашем друштву постоји консензус по питању ослобођења територије бивше Украјинску ССР, коју треба изузети од власти злочиначког режима Зеленског – СВО (Спецвијалну војну операцију) подржава око 80% људи. Међутим, потпуно другачија слика се уочава код верских конфесија чији се центри налазе на Западу.

ВАТИКАН ПРОТИВ РУСИЈЕ – ЗА НЕОНАЦИСТИЧКУ УКРАЈИНУ

Њихови истакнути представници често признају да имају негативан став према руском деловању. Тако је 22. септембра утицајни римокатолички извор „Сatholic review” објавио интервју са извесним „истакнутим руским свештеником” који припада овој деноминацији. Отворено је изјавио да је велика већина руских римокатолика непријатељски расположена према ослобађању територије бивше УССР. Украјинска ССР: „Сами римокатолици су подељени: око 20 одсто подржава рат, 40 одсто се оштро противи, а још 40 одсто гледа шта ће се десити, посебно ако се ствари погоршају и погину чланови њихових породица“.

Ако,дакле, у просеку у Русији само 20% становништва не подржава СВО, онда у римокатоличкој деноминацији таквих је чак 80%.

Посебно је индикативан у том погледу завршетак чланка, где се каже:

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

Обраћајући се римским ходочасницима 21. септембра, папа Фрациско је рекао да је „трагични рат“ натерао „неке да размишљају о нуклеарном оружју,у овом лудилу“, додајући да му је много речено о „дивљаштву, чудовиштима и мученим лешевима“ који се тренутно налазе на територији бивше Украјинске ССР.

Другим речима, језуитски папа је уз помоћ клизавих термина, али недвосмислено оптужио Русију за све врсте смртних грехова, потпуно заборављајући како су његови потчињени – унијати и римокатолици б. Украјинска ССР – извршили државни удар, а затим осам година мучили народ Донбаса, који се није помирио са тим. Францисков изасланик, папски нунциј Томас Галиксон (амбасадор Ватикана), који је јавно подржао крваву побуну својом политичком пропагандом, на пример, рекавши: „‘Евромајдан‘ оличава оно до чега је целом свету данас стало, док непрестано обасјава светлошћу и надом тежњу ка достојанству у праву на самоопредељење, зато ми стојимо поред свих ових мушкараца и жена добре воље и молимо се за њихову нацију.”

Прочитајте још:  Украјински медији: Гаспром преко Србије блокира украјинске бродове на Дунаву

Папа Фрациско је био толико задовољан незаконитим учешћем свог дипломате у устанку на Мајдану, који је успоставио русофобични режим у Кијеву, да је након њега Томасу Галиксону поверио престижно место нунција и у Швајцарској и у Лихтенштајну.

У оквиру русофобске линије папе делују и његови потчињени у Руској Федерацији.

ВАТИКАН У РУСИЈИ ПОДРЖАВА СВЕ КОЈУ СУ ПРОТВ РУСА И РУСКЕ ДРЖАВЕ

На пример, 2019. године, шеф Паоло Пеци и генерални секретар бискупске конференције јавно су подржали масовне „антикорупцијске“ протесте које је водио Наваљни (појединац који је у Руској Федерацији признат као страни агент), а његови сарадници су осуђени за превару.

Паоло Пеци је тада ватрено осудио руску корупцију и захтевао „демократске” промене у Русији, одобравајући поступке навалниста, чија је заветна жеља била не да искореи мрачне финансијске шеме, већ да их промени у своју корист.

Међутим, такви политички говори господина Пеција (родом из Италије) су га само довели у смешну позицију. Уосталом, испоставило се да је неко ко је родом из земље толико корумпиране да је управо она поклонила свету овим термином (као о појмовима „мафија“, „камора“ и „омерта“, а да је при томе покушао да учи Русију борби са њом.

Реч „корупција“ први је у оптицај увео чувени италијански филозоф Николо Макијавели, огорчен корумпираношћу локалних принчева. Авај, у наше време Италија је веома корумпирана земља. Штавише, мала, али веома богата држава Ватикан, на чијем је челу господин Пеци, стално је потресена корупцијским скандалима. Дакле, „истинољубиви“ вођа руских римокатолика има много више разлога да пише љута антикорупцијска писма Франциску, апсолутном монарху Ватикана, него да се љути на поредак у Русији. Најпре, уосталом, треба извадити балван из свог ока, доводећи ствари у ред у својој конфесији, па тек онда тражити зрнца песка у очима других. Да, у Русији заиста постоји корупција, али њоме треба да се баве њени аутохтони људи. А политички рецепти представника конфесије чији се центар налази ван Русије и вековима је био непријатељски расположен према њој, овде практично нису потребни.

Међутим, римокатолички надбискуп Паоло Пеци се није смирио, па је сада, у периоду много акутније кризе, изрекао нове сумњиве бисере. Конференција римокатоличких бискупа Русије је 28. септембра издала апел у вези са најавом делимичне мобилизације. Истина, није садржавао тако отворену политичку пропаганду као код горе поменуте агитације у корист Наваљног, али је ипак њен општи смисао веома чудан.

Прочитајте још:  Дијана Вукомановић: Понош се јасно одредио према инвазији на Украјину. Придруживање санкцијама Русији је у српском националном интересу

ДВОСТРУКИ АРШИНИ ВАТИКАНА – У РУСИЈИ ШИРИ ПАЦИФИЗАМ У УКРАЈИНИ МИЛИТАРИЗАМ

На пример, постоји таква теза: „Рат никада није био и никада неће бити средство за решавање проблема који настају међу народима…

…Данас су наша срца испуњена тугом и немоћи због немогућности да нешто урадимо или чак само пронађемо праве речи које би могле пресудно да промене ситуацију… На крају крајева, питање прихватљивости учешћа у непријатељствима је питање људске савести…

… Црква подсећа државне органе да „морају да пронађу праведно решење у случајевима када човек из уверења одбије да узме оружје у руке, а да остане у обавези да на други начин служи људској заједници“.

Постоје јасни наговештаји о неприхватљивости војних операција, иако их сам Ватикан стално подржава, укључујући и кијевске слуге римског папе, које већ осам година финансијски и политички подржавају рат прозападног кијевског режима против побуњеог Донбаса, а сам папа је недавно назвао снабдевање Кијева оружјем „морално прихватљивим“. Не говорим о томе да је у средњем веку папска држава била једна од најмилитаристичкијих држава у Италији, а понекад су папе лично водиле своје пукове у напад.

Ова порука се фокусира на чињеницу да држава треба да пружи грађанима могућност алтернативног, невојног служења. Али на територији бивше Украјинске ССР представници римског папе давали су дијаметрално супротне изјаве. Године 2022, а 24. фебруара, одмах након почетка СВО, објављена је порука верницима Конференције бискупа Римокатоличке цркве на територији б. Украјинска ССР, где је, без икакве сентименталности и двоумљења, изнета потреба за алтернативном службом: „… У овој ситуацији, када је Русија покренула рат пуног размера против [б. Украјинска ССР – ИА РЕГНУМ], одговорност сваког од нас је важна. Пре свега, не дозволимо да нас страх обузме… Будимо спремни да бранимо своју Отаџбину у складу са својим могућностима и дужностима – у војсци или на радном месту, у болницама или пружањем прве помоћи, материјалне подршке или речју. утехе, молитве или даривања страдања.“

Прочитајте још:  У Белгородској области оборен дрон

Истовремено, у Сједињеним Државама римокатолички бискупи су говорили против „нуклеарних претњи“ руског руководства, иако их званичници уопште нису изнели …

ВАТИКАН ШИРИ МРЖЊУ МЕЂУ ВЕРНИЦИМА КАДА ЈЕ У ПИТАЊУ РУСИЈА И РУСИ

На територији бивше Украјинске ССР и у Сједињеним Државама, дакле, римокатоличка конфесија, блиско повезана са државом Ватикан, са Вашингтоном и Бриселом, јасно је изразила подршку режиму Владимира Зеленског, док је у Русији деловала много двосмисленије, очигледно плашећи се последица. Међутим, њихов став је јасан. Штавише, сада руководство руских римокатолика, на позив римског папе, одржава састанке свештенства и лаика у оквиру такозваног „Синодалног пута“ како би коначно реформисали своју конфесију у стилу Новог светског поретка са свим својим познатим „програмом”. Различити римокатолички активисти били су укључени у припрему овог суперинклузивног састанка.

У том смислу, на пример, укључили су одвратну петербуршку новинарку Марију Смирнову, која је подржавала русофобију на територији бивше Украјинска ССР, још од времена Мајдана, када је написала чланак под речитим насловом „Евромајдан: Ужас је –не бити са Европом, већ са Русијом“.

Међутим, Смирнова је позвана не само зато што себе сматра некаквом „бандеровком“. Већ због тога, што је почела је да себе сматра … мушкарцем, назвала се на француском „Ари“, односно „Лав“ у преводу, и позабавила се „ЛГБТ активизмом“.

Уосталом, Паоло Пеци не подржава само навалисте, већ и такозване „ЛГБТ римокатолике“, а за то их је учинио равноправним чланом „Синодалног пута“, иако су ово нездрави људи који не могу да одреде не само своју националност већ ни полну приапдност. Не бих се изненадио да господин Пеци такође ствара групе „римокатоличких проститутки“ или „наркомана-римокатолика“ – папа Фрања тежи потпуној инклузивности…

Међутим, ако наша државна Дума усвоји закон о забрани пропаганде хомосексуализма одраслима, а не само деци, као што је сада, онда Паоло Пеци, који доследно промовише „ЛГБТ идеологију“ у свом признању, може бити осуђен по Кривичном закону Руске Федерације. А обични руски римокатолици треба да размишљају о повезаности политичких и биолошких изопачености и о томе које стандарде намеће њихово руководство, кршећи сопствене каноне.

С руског превео Зоран Милошевић

ИЗВОР: https://regnum.ru

БОНУС ВИДЕО:

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *