Кинеско министарство спољних послова наговестило умешаност САД у експлозије Северног тока

0
нацрт

Северни ток (ФОТО : NORD STREAM 2 / AXEL SCHMIDT)

Кинеско министарство спољних послова је наговестило да су САД умешане у експлозије у Северном току . Ово мишљење написала је званична представница одељења Хуа Чуњин на свом Твитер налогу 7. октобра, преноси Известија.

„Ко стоји иза саботаже на Северном току? Ко је највећи корисник? – пише у публикацији.

Запитала се и да ли „саботажа кључне транснационалне инфраструктуре није злочин против међународног права”? Она је додала да је потребна детаљна истрага.

Објаву је пропратила са три снимка екрана, од којих је један садржао речи америчког председника Џоа Бајдена, где је он јавно говорио о могућности „окидања Северног тока“ ако руске трупе пређу границу Украјине . Други је говорио о „огромним могућностима” које су се отвориле за САД после саботаже на гасоводима, а трећи је цитирао извештај Пентагона о обуци пливача америчких специјалних снага.

Цурење гаса откривено је 26. септембра одједном на два руска извозна гасовода – Северни ток и Северни ток – 2 . Бјорн Лунд, портпарол Сеизмичког центра Шведске, рекао је да су тог дана забележене две снажне подводне експлозије у области цурења цевовода .

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

Портпарол Кремља Дмитриј Песков рекао је 6. октобра да је Русија дипломатским каналима добила информацију да у овом тренутку неће бити укључена у истрагу удеса на гасоводима. Према његовим речима, такав став је за жаљење, а истрага не може бити објективна. Истовремено, заменик руског министра спољних послова Сергеј Вершињин рекао је да Москва инсистира на међународној истрази о узроцима експлозија у Северном току.

Раније, 5. октобра, британски министар одбране Бен Волас изјаснио се против учешћа Русије у истрази ванредне ситуације на гасоводима Северни ток. Према речима министра, било каква потенцијална понуда помоћи Русије током истраге неће бити прихваћена.

Прочитајте још:  ЕУ спремна да понуди компензацију Мађарској за одустајање од руске нафте

Портпаролка руског министарства спољних послова Марија Захарова је 3. октобра указала на отворену изјаву Сједињених Држава о мотивима за уништавање заједничког предузећа .

Руски министар спољних послова Сергеј Лавров рекао је 8. октобра да је одбијање Шведске и Данске да дозволе Русији да истражи саботажу на гасоводима Северни ток индикативно и корисно за Сједињене Државе . Лавров је додао и да је за Гаспром то што се догодило велики проблем, пошто су оба навоја Северног тока 2 напуњена гасом и спремна за пумпање.

Васељенска

БОНУС ВИДЕО:

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *