СКАНДАЛ У ХРВАТСКОЈ: Силоватељу из ХДЗ смањили казну јер је био „бранитељ“

0

(Фото Пиксабеј)

ВИШИ суд смањио је казну за силовање мештанке бившем ХДЗ-овом председнику општине Ласиња Жељку Пригорцу јер је “обликован бранилац”.

Наводи да се жалба оптуженог Пригорца делимично усваја, а првостепена пресуда којом је осуђен на две године затвора преиначује се у казну затвора у трајању од годину и шест месеци. Првостепена пресуда изречена му је у фебруару прошле године након што је Жупанијски суд у Карловцу утврдио да је “употребом силе извршио полну радњу без пристанка жртве и тиме починио кривично дело против полне слободе силовањем”. Тако је Пригорцу двогодишња казна затвора због силовања Сњежане К. на локалној забави смањена за пола године. Осим тога, он може бити пуштен након што одслужи две трећине казне.

Прочитајте још:  Линта: Хрватска води специјални рат против крајишких Срба
На првостепену пресуду од две године затвора жалили су се и државни адвокат и оптужени Пригорац. Државни адвокат је затражио да Пригорац буде осуђен на дужу затворску казну, али је судско веће Вишег кривичног суда, које чине председник већа Жељко Хорватовић и судије Маријан Битанга и Марија Баленовић, одлучило да бившем лидеру ХДЗ-а смањи казну јер је био је бранилац.

Вишеструки одликовани учесник рата

– Окривљени у жалби тврди да му је првостепени суд за учињено кривично дело изрекао престрогу казну, јер је једну околност неосновано сматрао отежавајућом (критичном за извршени кривични део), а другу није сматрао као отежавајућу. Уопште олакшавајући, иако је требало да буде (одликован учесник у Домовинском рату ) – наводи у пресуди Виши кривични суд.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

Прочитајте још:  Мигрант пуштен из затвора па силовао две Словенке у културном центру!
Суд даље наводи да се његова критика злочина почињеног на суду у односу на његово претходно признање кривичног дела не може тумачити као отежавајућа околност јер је негирање кривичног дела његово законско право. Дакле, Суд се поново враћа на његов статус одбране.

“Провоцирала” га проститутка

Пригорац је током своје одбране пријаву оштећене Сњежане К. назвао “монструозним сценаријем”. Иначе, у невероватном интервјуу Индексу пре две године, Пригорац је тврдио да није силовао подстанарку, већ да га је “провоцирала” проститутка. На питање зашто се није удаљио од ње, навео је да је био ратник и да се “није борио у Домовинском рату да би се плашио проститутке”.

Прочитајте још:  Хрвати ухапсили Србина због наводних ратних злочина
Пригорац је 2017. као ХДЗ-овац био једини кандидат за председника општине Ласиње и то је постао са 90 одсто гласова. Годину касније, после пријаве за силовање, сам је изашао из странке, али је мандат председника општине одрадио до краја.

Новости

Бонус видео

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *