Само легални продавци ће моћи да тргују на интернету

0

(EPA-EFE/Harish Tyagi)

Још један корак је преостао до доношења Закона о дигиталним услугама који би требао да обезбеди већу заштиту потрошача на интернету. Министри ЕУ су пре неколико дана потписали документ и то је била последња фаза пре него што Европска унија добије овај дуго очекивани пропис. Из Брисела поручују да се очекује да национална тела и Европска комисија обезбеде услове како би се прописи спроводили. Велике технолошке компаније већ неко време лобирају како би ублажили захтеве које доноси овај закон, а посебно оне који се односе на циљано оглашавање и размену података о корисницима. Суштина је да ће у зависности од величине компаније бити већа и одговорност, а најављују се и озбиљне контроле. Шта све доноси нови Закон о дигиталним услугама? Пре свега ће забранити циљано оглашавање засновано на религији, сексуалној оријентацији или етничкој припадности појединца, а ни малолетна лица неће моћи да буду предмет оглашавања. Велике онлајн платформе, као што је на пример „Фејсбук”, мораће да пруже транспарентне алгоритме за кориснике. У образложењу овог прописа се наводи да ће великим компанијама такође бити забрањена „манипулација платформама које утичу на демократске процесе и безбедност”. Уз јасно објашњење, велике компаније ће бити у обавези да уклањају незаконит садржај и обезбеде корисницима могућност жалбе. Такође ће морати да обезбеде кључне податке корисницима како би „пружили бољи увид у то какви све ризици на мрежи постоје”. Интересантно је да ће онлајн продавнице морати да чувају основне информације о трговцима на својој платформи како би појединци који продају илегалну робу или услуге били лакше лоцирани.

Прочитајте још:  Ево зашто Шешељу литијум треба више од хлеба: Радикали дугују Пинку и Хепију 66 милиона динара

То је можда и најзначајнија промена за потрошаче, јер ће сада знати од кога купују производе на интернету, тј. да ли продавци раде легално. Интернет тржиште је већ годинама преплављено небезбедним производима, упозоравају из Европске организације за заштиту потрошача БЕУЦ. Урсула Пачл, заменица генералног директора БЕУЦ-а је изјавила да је ово значајан тренутак за све потрошаче, не само у ЕУ, јер ће у будућности имати бољу заштиту као корисници интернета, али и купци разних производа.

– Закон о дигиталним услугама ће побољшати ситуацију за потрошаче на интернету, на пример тиме што ће за почетак проверавати трговце који нешто нуде на тим платформама. Ово је био велики проблем који је ескалирао током пандемије вируса корон, када је на тржишту било све више нелегалних продаваца и небезбедних производа – рекла је Пачл. Она је додала да ако ЕУ озбиљно жели да заштити потрошаче, онда је кључно да се Закон о дигиталним услугама примењује и контролише. Овај пропис, по њеним речима, не сме остати мртво слово на папиру.

Европске потрошачке организације су иначе од почетка ове године наглашавале да је 2022. година она у којој би требало да се уреди ова област. Објављене су и главне препоруке, а прва од њих је Уредба о општој безбедности производа. Закључено је да је ревизија прописа неопходна ако се зна да је тренутно на снази Директива о општој безбедности производа, која је усвојена још пре 20 година. Ту је и раст интернет трговине и све већи ризик од куповине неквалитетних производа на онлајн платформама. Ревидирана правила о безбедности производа, поручили су, решиће главни проблем који Европски парламент већ дуго наглашава, а то је да се многи производи који се продају на јединственом тржишту не придржавају ЕУ стандарда и безбедносних захтева.

Прочитајте још:  Стаматовић признао да се придружио Вучићевом покрету, бивше присталице га разапињу по мрежама: НИСИ ЧОВЕК ОД РЕЧИ, КОЛИКО СИ СЕ УГРАДИО?!

На другом месту је Директива о потрошачким кредитима, која би требало да обезбеди да се корисници финансијских услуга третирају праведно, а идеја је и да се више говори о одрживости производа, посебно у фази њиховог дизајна. Са друге стране, усвојена је и иницијатива за оснаживање потрошача за зелену транзицију, која би требало да им пружи боље информације о трајности производа и шансе да могу да се поправљају, а не да брзо застаревају. БЕУЦ подсећа да би потрошачи у будућности морали да имају широк обим прaва и приступ правним механизмима за остваривање надокнаде штете укључујући колективну одштету. И овај пропис је у завршној фази.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

Јелица Антељ, Ивана Албуновић / Политика

БОНУС ВИДЕО:

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *