Братић: Ово је поступак за један злочин који је избио на парадигму геноцида према српском народу

0
пресуда

Адвокат Душан Братић

У Специјалном суду у Београду данас је за 16. новембар одложено припремно рочиште пред почетак суђења четворици официра Хрватског ратног ваздухопловства за злочине почињене у војно полицијској акцији “Олуја”.

Адвокат Душан Братић заступник оштећених је додао и да је ово поступак у ком ће духови убијених коначно бити умирени, а душе жртава наших преживелих страдалника успокојити.

“Само тако можемо ићи ка помирењу.”

Потврђеном оптужницом обухваћена су четворица припадника хрватског ратног ваздухопловства – Владимир Микац (67) из Птуја, Зденко Радуљ (69) из Осијека, Жељко Јеленић (69) из Пуле и Данијел Боровић (64) из Вараждина.

1410_bratich_adv_sud_02

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

На терет им се ставља да су извршили кривично дело ратни злочини против цивилног становништва у саизвршилаштву.

У оптужници у коју је Танјуг имао увид пише да је “Олуја”, договорена на састанку војног и политичког руководства Хрватске на Брионима 31. јула 1995. године и да је подразумевала напад на јужни и северни део Републике Српске Крајина (РСК) са циљем да се у кратком року Војска РКС порази и преузме контрола над тим делом РСК.

Председавајући састанка на коме је одлука донета, покојни хрватски председник и врховни командант Фрањо Туђман, пренео је да за ту одлуку, постоји подршка Немачке, НАТО и Сједињених Америчких Држава, као и подршка да, како је рекао “нанесемо такве ударце да Срби практично нестану”.

Циљ ове акције био је, према оптужници, да се српско цивилно становништво принуди да трајно напусти територију на којој је до тада живело у Хрватској, с тим да им се оставе два путна правца за излазак.

Прочитајте још:  Хаос широм Србије због ОЛУЈНОГ ВЕТРА: Чупа стабла, скида кровове, носи сплавове…

Васељенска

 

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *