Лукашенко: нико не жели ескалацију, ни Белорусија ни Русија, ми се само бранимо

0

Председник Белорусије Александар Лукашенко истиче да ни Белорусија ни Русија не желе ескалацију тренутне ситуације, већ су принуђене да одговоре на акције Запада и да се бране. Он је то изјавио у Астани, одговарајући на питање руских новинара, сазнаје БелТА.

Прочитајте још:  Аерофлот се припрема за увођење КР кодова
Одговарајући на питање да ли се шеф државе плаши ескалације, Александар Лукашенко је рекао: “Бојим се. Не бих желео ову ескалацију и неку врсту клизања. Само је стајао тамо са председником Путином и разговарао о овом проблему. не желим.Ни ја нећу,ни Русија.Вредни су нам људски животи.Али разумете да то не зависи од нас.Ако Запад и поједине земље тамо, знате ко, желе да не дође до ескалације то није Ми не инсистирамо на ескалацији, ми се само бранимо“.

Александар Лукашенко је посебно подсетио на жељу пољских власти да на своју територију поставе нуклеарно оружје, а сада је у Пољској објављено социолошко истраживање на ову тему. “Већ, кажу, више од 50% је за то да се у Пољској има нуклеарно оружје. Да га Американци транспортују. Не мислим да се већина Пољака тамо придржава овог гледишта. Али ово руководство је већ ескалација ситуације“, истакао је председник.
„Наравно, ово нас забрињава“, рекао је Александар Лукашенко. Шеф државе је такође напоменуо да су, имајући у виду тренутну ситуацију, у Белорусији предузете противтерористичке мере, а на западном правцу, заједно са Русијом, почеле су да распоређују регионалну групу.

Председник је упитан колика је величина ове групе. „Знате нашу војску – око 70 хиљада људи. Ово је основа. Па, ја мислим да Русија не треба сада да тражи 10-15 хиљада. Јер тамо има довољно других проблема. Знате шта. Дакле, сада ћемо Наставите од овога. Ми припремамо момке”, одговорио је он.

 

Прочитајте још:  Руска авијација денацификује окупирани део Запорожја
Новинар је подсетио на речи шефа државе да је главна ствар спречити да Белорусија буде увучена у непријатељства. „Држите се, хоће ли се моћи спречити? – упитао.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

 

„Апсолутно. Чак и ако будемо увучени у то, моћи ћемо да му се одупремо. Задржаћемо овај правац. Јасно је, како већ отворено говоре (не желим да именујем изворе). „Идемо право “, кажу Американци на скуповима у Варшави. Ми смо “Видимо и чујемо. Шта значи директно из Варшаве? Значи кроз Белорусију, како су неки некада путовали. Мало је вероватно да ће успети. Видимо, чујемо, и то нас брине. Покушавамо да се одупремо томе. То је сва политика.“ – рекао је белоруски лидер.-

Васељенска/Белта

Бонус видео

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *