НАТО ће следеће недеље наставити са планираним нуклеарним вежбама

0
Столтенберг

Јенс Столтенберг (Фото: EPA-EFE/ STEPHANIE LECOCQ)

Јер, наравно, то је фантастичан тајминг… НАТО планира да прође кроз заказане нуклеарне вежбе следеће недеље упркос жестокој нуклеарној реторици око руско-украјинског рата, који је такође пре само неколико дана довео до тога да је председник Џо Бајден упозорио у веома контроверзним коментарима на ризик да ће свет видети ” Армагедон“.

Генерални секретар НАТО-а Јенс Столтенберг потврдио је у изјавама од уторка да ће вежбе „Стедфаст Нун”, које се одржавају сваке године и трају око недељу дана, наставити без одлагања. “Послали би веома погрешан сигнал ако бисмо сада одједном отказали рутинску, дуго планирану вежбу због рата у Украјини. То би био апсолутно погрешан сигнал за слање”, рекао је он на брифингу за новинаре уочи састанка министара одбране НАТО-а у Бриселу.

Он је нагласио да је, уместо да уноси додатне ризике током ове тренутне појачане климе тензија, најбоље остати „чврст“ у вођењу предвидљивог понашања. „Ако бисмо сада створили основ за било какве неспоразуме, погрешне процене у Москви о нашој спремности да заштитимо и одбранимо све савезнике, повећали бисмо ризик од ескалације“, резоновао је Столтенберг.

У оквиру вежби, авиони са нуклеарним бојевим главама биће распоређени за лажне нападе, али неће носити бојеве бомбе, уверава Брисел. Па ипак, потпуно непредвидив фактор је како би Русија реаговала или да ли би њена војска евентуално одлучила да ‘се огледа’ у таквим вежбама.

„Четрнаест од 30 земаља чланица НАТО-а биће укључено у вежбу, која је била планирана пре него што је Русија извршила инвазију на Украјину у фебруару“, наводи Асошиејтед прес у детаљима вежби следеће недеље. „Главни део маневара биће одржан на више од 1.000 километара (625 миља) од Русије“, рекао је званичник НАТО-а.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!
Прочитајте још:  Обојена револуција, Мајдан, арапско пролеће и Србија!

Три чланице НАТО-а одржавају сопствене нуклеарне арсенале – САД, Француска и Британија, док друге складиште ове нуклеарне бомбе као део програма размене нуклеарног оружја. Пољска је овог месеца контроверзно понудила Вашингтону да је спремна и вољна да прими америчку нуклеарну бомбу након руске инвазије на Украјину. Америчка администрација је остала хладна према овој могућности у блиској будућности, видећи у томе вероватну непотребну ескалацију са Москвом.

Ипак, упркос свим причама НАТО-а о томе да ствари буду „предвидиве“ – укључујући ове предстојеће нуклеарне вежбе, неки високи званичници НАТО-а и даље издају оштра упозорења, наводи Ројтерс:

„Руски нуклеарни удар би променио ток сукоба и скоро сигурно изазвао „физички одговор“ украјинских савезника и потенцијално Северноатлантског савеза“, рекао је у среду високи званичник НАТО-а.

Званичник је нагласио да би Русију чекале „последице без преседана“ ако би Владимир Путин употребио нуклеарно оружје у Украјини и да би „готово сигурно добио физички одговор од многих савезника, а потенцијално и од самог НАТО-а“. Речи су објављене уочи састанка НАТО „групе за нуклеарно планирање“ иза затворених врата.

Александар Митић / Васељенска

БОНУС ВИДЕО:

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *