ПРОБЛЕМИ ЗА КИНУ: Инфлација достигла 2,8%, највећа у последње две године

0
кине, украјини, кина

Кина

Инфлација у Кини, мерена индексом потрошачких цена, порасла је у септембру најбржим темпом у више од две године подстакнута скоком цена свињског меса, објавио је данас Национални биро за статистику (НБС).

Индекс потрошачких цена је достигао прошлог месеца 2,8 одсто на годишњем нивоу, што се подудара са предвиђањима економиста из анкете Ројтерса.

Ово је највиша стопа инфлације од априла 2020, када је достигла 3,3 процента на годишњем нивоу, према подацима специјализованог портала Винд Информејшн.

Знатан део раста инфлације се приписује континуираном поскупљењу свињског меса, чије су цене скочиле за годину дана 36 посто, највише од августа 2020, показали су подаци Винда.

Базна инфлација, из које су искључене цене хране и енергије, порасла је у септембру за само 0,6 процената међугодишње, што је најспорији темпо од марта 2021.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

Када је реч о произвођачким ценама у Кини, оне су прошлог месеца забележие раст од 0,9 одсто у односу на годину дана раније, што је нешто мање од прогнозе из Ројтерсове анкете од 1,0 посто.

Слаба базна инфлација и успоравање индекса произвођачких цена одражавају слабу кинеску потршачку тражњу и опадање потражње у иностранству, оцењује Брус Панг, главни економиста и шеф истраживачког сектора у брокерској кући Греатер Чајна.

Према његовим речима, очекује се да ће цене произвођача даље опадати и потенцијално ући у негативну територију у наредним месецима.

БОНУС ВИДЕО:

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *