Хил: Могућ договор Америке и Србије о стратешком партнерству

0
кристофер хил

Кристофер Хил (Фото Танјуг)

Договор о стратешком партнерству САД и Србије могућ је у будућности изјавио је амерички амбасадор у Београду Кристофер Хил и додао да има много ствари на којима Вашингтон жели да ради са нашом земљом, као и да питање Косова треба решити у, како је рекао, „неком облику”.

Хил је у интервјуу за Глас Америке рекао да не зна ни за какве специфичне рокове за решење питања Косова, али да постоји утисак да дијалог траје јако дуго и треба га оживети.

„У том смислу, задовољни смо што видимо ангажовање европских званичника на високом нивоу, саветници за националну безбедност Француске и Немачке су дошли у регион, то је веома важно. И мислим да је секретар Ентони Блинкен желео да нагласи нашу жељу да се ово питање помери напред. Има много ствари на којима желимо да радимо са Србијом и желимо да се питање Косова реши у неком облику”, рекао је Хил, пренео је Танјуг.

Коментаришући француско-немачки предлог, Хил је навео да мисли да су и председник Србије Александар Вучић и премијер привремених приштинских институција Аљбин Курти сагласни да размотре тај предлог и виде шта се може учинити.

„Мислим да је председник Вучић у неколико наврата рекао да је потребно да обе стране нешто добију и дају, то је прави приступ и треба да видимо може ли нешто да успе”, навео је он.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

На питање да ли мисли да „има политичке храбрости да се иде ка ЕУ знајући да постоји предлог на столу који предвиђа и Косово у УН”, Хил каже да о томе може да говори „само у смислу да треба да се реши питање Косова”.

Прочитајте још:  Петковић: Приштина одбила да учествује у директном разговору, не жели разговор о ЗСО

Србија би, према речима Хила, требало да буде део ЕУ у блиској будућност и мисли да би добро место за српску безбедност било у НАТО-у „у зависности од тога шта људи у Србији одлуче”.

На питање да ли би Србија могла да изгуби политичку, економску или другу подршку САД ако не уведе санкције Русији, Хил је рекао да мисли да људи разумеју комплексност проблема и да је Србија енергетски зависна од Русије, али је нагласио да је став америчке владе да би Београд требало да се придружи санкцијама.

Поновио је да о томе треба да одлуче српски лидери, али мисли да није добро „седети на огради између онога што је, у суштини, добро и зло”.

Када је реч о томе што је из Мађарске недавно најављено да ће са Србијом градити нафтовод који би Србију повезао са руском „Дружбом”, Хил каже да Београд мора да диверсификује изворе енергије и да се ослања мање на руске изворе, али није хтео да коментарише специфична питања.

Упитан да коментарише то што је рекао да постоје пројекти енергетске диверсификације на којима САД помажу Србији, амерички дипломата је рекао да се ради на многим стварима и да не жели да говори о комерцијалним интересима, али да се гледа „да радимо нешто у вези са Дунавом, енергијом ветра, соларном енергијом, другим изворима природног гаса који би могли да буду повезани са течним природним гасом из САД”.

„Неће течни природни гас подмирити све европске потребе, али очекујемо да би протоком времена и Србија могла да буде корисник тог гаса. Видећемо шта може да се уради. Веома сам заинтересован да радимо са Србијом и развијемо партнерство у енергетици, како бисмо јој омогућили да има избор”, поручио је Хил.

Прочитајте још:  Заборављена гробља српских војника - због чега се поносимо, а зашто треба да нас је срамота

БОНУС ВИДЕО:

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *