Пренос светиње Икона Покрова Пресвете Богородице Кругосветна у Републику Српску

0

Икона Покрова Пресвете Богородице Кругосветна

Отварање Руско-Српског Центра за подршку традиционалне културе у Москви ће бити запамћено по значајним међународним догађајима, чак и учешћу у експедицији, путовању око света чудотворне иконе Покрова Пресвете Богородице “Свети Поход” и учешћу у његовој организацији. На иницијативу шефа овог Центра ће светиња посетити Републику Српску. Икона је створена по благослову Првојерарха Руске Православне Цркве у иностранству митрополита Источноамеричког и Њујоршког Илариона. Те исте 2017. године jе протоjереj Фjодор Коњухов одржао свечани молебан ради почетка сваког доброг дела, после коjег је почело путовање око света иконе Богородице са честицом Њене ризе.

Икона Божиjе Маjке «Кругосветна» је 13. септебра 2022. године наjзад стигла у Србиjу, у Београд. Она jе стигла у ову земљу не само на дан Великог праздника Полагања поjаса Пресвете Богородице у Цариграду (на икони се налази релеквиjар са честицом Богородичине Ризе), већ и на дан земљотреса, коjи се десио у Србиjи. Многи Срби веруjу да је то знак да се пробуде и уздрмаjу.

Икона Покрова Пресвете Богородице названа Кругосветна, светиња која други пут у последњих пет година обилази цео православни свет. Идеја и циљ оснивача фонда „ПОД ПОКРОВОМ БОГОРОДИЦЕ“ била је да се око једне мисије окупи цео православни свет, а повод за покретање ове несвакидашње акције било је 100 година од почетка страдања и расељавања православног руског народа након револуције 1917. године.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

Под покровитељством Фонда у Тројице-Сергијевој лаври у Русији осликана је икона Покрова Пресвете Богородице, названа „Кругосветна“. Око ове иконе окупљено је у мисији „Свети поход“ неколико десетина хиљада верника из целог света.

Прочитајте још:  Русија неће предати Западни Балкан

Прва акција „Свети поход“. покренута је 2017. године. Икону из руке у руку преносе учесници акције, и у томе је права снага и посебност ове организације. На друго путовање око света икона је кренула 11. јуна 2019. године. За последње три године икона је већ посетила Северни пол и планину Елбрус, као и цркве и света места у САД, Јапану, Турској, Египту, Аустралији, Грузији, Италији, Јерусалиму, Белорусији, Украјини и на Филипинима. У јуну је икона путовала у Јапан, граничари су је однели на Курилска острва

Крајем августа код представника Фонда ПОД ПОКРОВОМ БОГОРОДИЦЕ настале су неочекиване тешкоће у вези са ношењем иконе у Србију, замало није био укинут «Свети Поход» Пресвете Богородице, њена посета Балкану (икону су чекали не само у Србији, већ и у Црној Гори и у Хрватској). Сазнавши о томе, председник организационог комитета Међународног Руског филмског фестивала Алена Шмакова препоручила је да се обрате шефу Руско-Српског Центра за подршку традиционалне културе, Јулији Воиновој-Жунић. По Божијој благонаклоности она је успела да реши то питање. Центар је иницирао пренос светиње и у Републику Српску.

Ево шта каже о томе сама Јулија Владимировна: «Милошћу Божијом и Пресвете Богородице ја, грешна, и наш Руско-Српски Центар подршке традиционалне културе успели смо да учествујемо у посети чудотворне иконе «Кругосветне» Пресвете Мајке наш Богородице Српским земљама. Хвала Богу! Велика је част за све нас да на такав начин служимо Господу и Богородици и тиме постанемо део новије историје и допринесемо нашој заједничкој ПОБЕДИ. Као што је познато, веома је важно очувати мир међу народима и учвршћивати пријатељске односе, нарочито близу бурета барута у Европи. Уметност је мост, који спаја народе и државе. Сви моји напори и у стваралаштву, и у народној дипломатији, усмерени су зближавању, изградњи чврстих, нераскидивих веза између историјске Русије и Српских земаља, међу свим православним државама и оним народима, који желе да живе у миру и сарадњи».

Прочитајте још:  Бела кућа: Заменик саветника за националну безбедност позвао Београд да повуче војску и спусти ниво борбене готовости

Јулија Воинова-Жунић је сада члан експедиције Святи Поход — путовања око света иконе Покрова Пресвете Богородице. Она гануто коментарише овај догађај: «То је велика милост Неба према мени грешној… Велика је част што смо дотакли највећу Светињу. Служим Господу, Пресветој Богородици и Отаųбинама.»

Цео таj подухват постао је могућ захваљујући Божиjим бисерима: Евгенију Королеву, Мариjи Смирновој, Слободану Божидару Јовановићу. Огромна захвалност је сликарки Весни Симић, превознику Александру Бугарину и његовој супрузи Дарији, Јелени Полозовоj, Ирини Сомовој, Александру Кисину, коjи је пратио Царицу Небеску све до Србије. Икона је најзад по плану стигла у Бијељину, у Републику Српску.

У Централном официрском клубу Ваздушно-Космичких снага у Москви 25. септембра 2022. године у 18 сати одржана промоциjа међународне акције, организоване од стране московског оделења Руско-Српског Центра подршке традиционалне културе «Два народа – једно срце» уз подршку амбасаде Босне и Херцеговине у Русиjи. Први пут представљена спомен-медаља, посвећена основању Православне мисиjе на Таjвану од стране Светитеља Николаjа Јапанског. Медаљу је створио у Републици Српскоj српски вајар Жељко Жунић, она jе одливена у Москви у jувелирскоj фирми «Даљус». Објављени нови чланови из Русиjе, примљени у «Друштво умјетника и пријатеља умјетности». Ова акција је већ трећи крупни међународни догађаj, одржан у Москви од маjа 2022. године, чиjи организатори су: Руско-Српски Центр за подршку традиционалне културе, Међународна Школа Умjетности «Од Чистог Извора» заjедно са «Друштвом умјетника и пријатеља умјетности» (Република Српска). Партнери у одржавању манифестациjа су: Међународна Академиja савремених умјетности (МАСУ)Абрамцевски уметничко-индустријска колеų “Виктор Васнецов” (огранак савезне државне буџетске образовне установе високог образовања „Московска државна академија уметности и индустрије “С.Г. Строганов“); Севастопољски Дом официра Црноморске морнарице, Руско просветно друштво “Император Александар III“; Државни академски орден пријатељства народа и светог правоверног великог кнеза Димитрија Донског, Донского I степена (РПЦ) Кубанског козачког хора; НВО „Заједница Донбаса“ Центар мултикултурног образовања многоjезичjа «Свет просвете» (Ростов-на-Дону); Институт земаља ЗНД; «Столетие» Информационо-аналитичко издање Фонда историjске перспективе; Књижевно-умјетнички часопис «Берега» (Калининград); Руска информациона агенциjа «Ветеранске вести» (Москва); Електронско издање “Руска стратегија”; Књижевно-друштвени часопис «Глас епохе»; «Переправа» – културно-просветно друштво; „Козачки информативно-аналитички центар“ (МОО „ОРКСМИ“ КИАЦ“); Међународни студио документарног филма Јулија Воинова Жунић (гђа Воинова-Жунић позната је и одраније као народни дипломата који повезује Русију, Српске земље и Донбас).

Прочитајте још:  Сведочење грчког свештеника: „Након што сам се вакцинисао, свет око мене се променио...“

Организатори исказују посебну захвалност уредници Васељенске, госпођи Весни Веизовић, која има част да објави ексклузивне фотографије.
За Васељенску приредио: Горан Р. Игић. Превела са руског Лилија Наумовна Белењкаја (историчар, преводилац).

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *