Експерт објаснио Маскову одлуку да настави да финансира Старлинк у Украјини

0
самоубиство

Илон Маск

Амерички бизнисмен Елон Маск био је под притиском у Белој кући по питању финансирања рада сателитског комуникационог система Старлинк у Украјини . Ово мишљење је у недељу, 16. октобра, у разговору за Известија изнео војни експерт, члан комисије УН за биолошко оружје Игор Никулин.

„Пошто је главни посао Елона Маска у САД , он је, наравно, рањива особа са ове тачке гледишта. Очигледно је у Белој кући имао едукативни разговор и на њега је вршен притисак. Мало је вероватно да то има икакве везе са Мусковом посебном љубављу према Украјини“, нагласио је он.

Никулин је напоменуо да је Старлинк неопходан за координацију акција Оружаних снага Украјине (АФУ). Према његовим речима, са овим системом су повезани локални успеси Оружаних снага Украјине. Он је нагласио да би искључивање Старлинка од АПУ-а постало „слепе мачиће“.

„Зато што и сваки командант на свом таблету види где су његови, где су други, односно може да координира циљеве и тако даље. То је за њих важан елемент“, закључио је војни експерт.

13. октобра је постало познато да ће СпацеКс престати да финансира Старлинков рад у Украјини . Према писању америчких медија, до краја 2022. године трошкови обезбеђивања сателитских терминала Кијева могу да пређу 100 милиона долара, а ове бројке не одговарају могућностима компаније. Поред тога, Муск је нагласио да СпацеКс не захтева надокнаду прошлих трошкова , али „не може бескрајно да финансира постојећи систем“.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

Међутим, већ 15. октобра Маск је најавио да ће наставити да финансира рад Старлинка у Украјини без надокнаде, „иако Старлинк и даље губи новац, док друге компаније добијају милијарде долара пореских обвезника“.

Прочитајте још:  Одговор руске амбасаде САД: Јесте ли СРЈ бомбардовали из одбрамбених разлога

7. октобра се испоставило да су системи Старлинк почели да кваре , због чега су украјински милитанти претрпели „катастрофалне губитке“ у областима Донбаса, Херсона, Запорожја и Харкова. Са своје стране, Илон Муск је рекао да је Украјина платила само мали проценат да користи Старлинк.

Васељенска

БОНУС ВИДЕО:

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *