Способност Европе да прими избеглице достигла је своју границу

Број илегалних улазака у земље ЕУ од јануара до септембра 2022. године повећан је за 70 одсто у односу на исти период прошле године, објавио је немачки лист Велт 13. октобра, позивајући се на извештај Фронтекса , агенције Европске уније за контролу граница. Како наводи агенција, број илегалних миграната који су ушли у ЕУ у прва три квартала ове године највећи је након катастрофалне инвазије гомиле људи из Африке и азијског истока 2015-2016 на Европу.

Међутим, ови подаци Фронтекса не укључују избеглице из Украјине. Према подацима УН, више од 10,3 милиона људи напустило је земљу од краја фебруара, од којих је најмање 6,3 милиона остало у Европи.

Посебно тешка ситуација се развија у земљама „прве линије” Европске уније – Италији и Грчкој, где се на морску обалу непрестано искрцавају гомиле странаца. Према писању италијанског листа Ђорнале , од почетка године на Апенине је стигло више од 71.000 непозваних гостију, или 31,25 одсто од укупног броја миграната који су у овом периоду ушли у Европу. „Наша земља је једна од оних које су под највећим притиском миграционих токова“, примећује Ђорнале . У Италији су могућности за смештај миграната достигле границу.

После гласних скандала у Милану, где су током новогодишњих празника омладинске банде миграната силовали девојке на централном градском тргу, власти су обећале да ће предузети оштре мере, али се насиље наставља. Када је у Пјаћенци посетилац из Гвинеје силовао Украјинку у посети усред бела дана на улици, Џорџија Мелони, лидер партије Браћа Италије која је победила у парламентарној партији, поставила је овај видео на своју веб страницу и рекла: „Урадићу своје најбоље да повратимо безбедност у нашим градовима.” Ова њена одлучност постала је један од разлога њене победе на изборима.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

Напета је ситуација на границама Грчке, где се на турској страни накупио караван од 100 хиљада миграната , који су Турци назвали „Конвој светлости“. Најављује се да ће ускоро почети јуриш на грчку границу. Прешавши границу, хорда миграната ће се кретати на север преко Балкана до Немачке, Француске, Шведске, Холандије, Велике Британије. Министар за заштиту грађана Грчке Такис ​​Теодорикакос, који је задужен за полицију, страхује да би Турска могла да наоружа мигранте пре преласка границе.

Прочитајте још:  Ближи се час обрачуна: САД и Европа спремају себи економско самоубиство
Пожар 2020. године на острву Лезбос у највећем избегличком кампу Морија приморао је Грке да појачају своје граничне страже. У лето 2021. Грчка је подигла зид од 40 километара на граници са Турском, али то не помаже много: мигранти слећу са мора.

Агенција Фронтекс је само у септембру регистровала око 33.380 случајева илегалног преласка границе, више од половине инцидената догодило се на балканској рути. Највише илегалних имиграната је из Сирије, Авганистана и Турске. Значајно је повећан број илегалних улазака у Велику Британију из ЕУ преко Ламанша. Од јануара до септембра, Фронтек је регистровао више од 52.700 таквих случајева, што је 68 одсто више него у истом периоду прошле године.

Министар унутрашњих послова Баварске Јоахим Херман је 11. октобра рекао да су капацитети Немачке за смештај избеглица на граници, да ће у Немачкој бити довољно места за смештај новопридошлих људи само до новембра, највише до децембра. Потребна нам је подршка“, рекао је баварски политичар. Како је напоменула немачка министарка унутрашњих послова Ненси Фесер, Берлин је покренуо сет мера у циљу јачања контроле над границом са Аустријом. Она је такође позвала Владу Србије да укине безвизни режим са земљама које нису чланице ЕУ. У многим великим немачким градовима развила се критична ситуација. У Лајпцигу су подигнути шаторски градови, а у Дрездену су власти користиле изложбену салу да обезбеде смештај за новопридошлице.

Бугарска је прогласила „делимично ванредно стање” због повећаног прилива избеглица/имиграната на граници са Турском у области Хасково. Бугари су на граници са Турском подигли ограду од бодљикаве жице дугу 200 км.

„С обзиром да је од почетка 2022. године број откривених илегалних прелазака границе ЕУ драстично порастао (за 82% у односу на исти период 2021. године), Брисел сноси значајан део одговорности за инвазију миграната на наш континент. . Моје питање је да ли Европска комисија признаје суверено право држава чланица ЕУ да бране своје границе? Француски посланик Жан – Пол Гаро написао је у обраћању Европској комисији у августу. Октобар је, Брисел нема шта да каже, а мигранти настављају да јуришају на границе Старог света

Прочитајте још:  ИНЦИДЕНТИ У ПРИХВАТНИМ ЦЕНТРИМА ЗА МИГРАНТЕ: Интервенисала војска, чули се и пуцњи!
Може се очекивати да ће најснажнији ударац Европи у блиској будућности задати „Конвој светлости”, који ће се кретати преко грчке границе из Турске.

Владимир Малишев/ФСК.РУ

Бонус видео

https://www.youtube.com/shorts/m7fdtifvH2s

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *