Турски извоз на Балкан порастао за четвртину

0

(фото:Балканска геополитика)

Турски извоз на Балкан у девет месеци ове године порастао је за 24,9 одсто у односу на исто раздобље прошле године и досегао је 15,7 милијарди долара.

Највише се извозило у Румунију, 4,7 милиона долара, док је највећи пораст у односу на исти период прошле године забележила Црна Гора.

Према подацима Скупштине турских извозника (ТИМ), у првих девет месеци ове године остварен је извоз од 15 милијарди и 698 милиона долара у балканске земље, Албанију, Босну и Херцеговину, Бугарску, Хрватску, Црну Гору, на Косово, у Македонију, Румунију, Србију, Словенију и Грчку, јавља агенција Анадолија, а преноси Бета.

У истом периоду прошле године тај број био је на нивоу од 12 милијарди и 571 милион долара, па је извоз на Балкан лани порастао за 24,9 одсто.

Највећи извоз у поменутом периоду међу балканским земљама остварен је у Румунију (4,7 милијарди долара), следе Бугарска (3,4 милијарде долара), Грчка (2,1 милијарда долара), Србија (1,3 милијарде долара) те Словенија (1,2 милиона долара).

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

Извоз Турске у Албанију износио је 742,8 милиона долара, затим у Босну и Херцеговину (548,1 милион долара), Северну Македонију (488,5 милиона), на Косово (483,1 милион долара), у Хрватску (439,1 милион долара), те у Црну Гору (118,6 милиона долара).

Када је реч о извозу у земље Балкана на основу градова, највећи је био из Истанбула и износио 7,5 милијарди долара.

Овим износом Истанбул је сносио 47,9 одсто извоза од 15,7 милијарди долара у земље Балкана.

Сектор хемијских материјала и производа остварио је највећи извоз на подручје Балкана, извезао је робе у вредности 2,8 милијарди долара.

Прочитајте још:  Завршен Балкански ток - спојен са гасоводом у Србији?

Следе сектори челик, аутомобилска индустрија, црни и обојени метали, електрична енергија и електроника.

БОНУС ВИДЕО:

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *