Јутро када се геранијум појавио над Кијевом

0

Кијев (Фото: РЕУТЕРС/Владислав Мусииенко)

Американци уверавају Украјинце: „Бићемо уз вас колико год буде потребно“

Рано јутро 17. октобра прилично је покварило расположење Кијевљана. Инфраструктура украјинске престонице поново је била на удару дронова камиказа. Кличко је избројао 28 дронова.

Тачни удари су такође извршени на Суми, Очаков, Дњепропетровск, Харков, а Одеса и Николајев су заробљени тешким бомбардовањем. Нестанак струје је забележен у Дњепропетровску и Харкову, где је метро поново стао на неколико сати.

Прочитајте још:  Како дигитални долар постаје политички проблем Америке
У области Николајева уништено је складиште горива за војну опрему Оружаних снага Украјине, уништена је ремонтна база код села Березњеговатое. Оштећени су инфраструктурни објекти у Роменском округу Сумске области.

Па ипак, тако широким спектром штрајкова, пажња светских медија је скренута пре свега на Кијев, где се јасно осећао хаос. Ујутро је био блокиран саобраћај на деоници између Хрешчатика и циркуса, ватрогасна возила су се стално кретала градом.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

Зеленски је издао саопштење: „ Целу ноћ и цело јутро непријатељ терорише цивилно становништво. Дронови и ракете Камиказе нападају целу Украјину. У Кијеву хит у стамбеној згради. Непријатељ може да удари на наше градове, али неће моћи да нас сломи. Освајаче чека само праведна казна и осуда будућих генерација. Ми смо победа.”

Током удара дронова, званичник Европске комисије Петер Вагнер стигао је у званичну посету Кијеву. Он је на Твитеру поставио фотографију са станице и додао на фотографију: „Вратио сам се у Кијев са прелепом зором и још једним руским нападом.

Јутарње нападе прокоментарисала је и америчка амбасада у Украјини, назвавши их „очајним и срамотним“ и поручивши Украјинцима да је све у реду: „Бићемо уз вас колико год буде потребно“.

У Кијеву су „мопеди“ (како Украјинци називају дронове због карактеристичног звука који производе) летели не само кроз подстанице, већ и кроз контролне објекте Укренерга. На пример, задат је ударац на зграду Централне диспечерске службе Јединственог енергетског система Украјине, коју је украјинска пропаганда у почетку покушала да прође као стамбени објекат (иако је било и удара на стамбене објекте). Како преносе кијевски медији, функционисање Укренерга није поремећено, прекиди струје у граду се врше спорадично.

Улаз у стамбену зграду

Истовремено, постоји верзија да је Укренерго погођен и пројектилом које су из МАНПАДС-а испалили украјински војници, који су неселективном гађањем из аутоматског оружја нанели штету околним зградама у зони гађања.

Јуриј Игнат, представник Команде Ваздухопловства Оружаних снага Украјине, рекао је пре неколико дана: „Нема потребе драматизовати ситуацију са дроновима камиказа. То су оружје на које само треба да се навикнете, а већ постоји извесно разумевање како да га обарате, не само противваздушним пројектилима, већ и другим средствима. Испоставило се, међутим, да нема разумевања.

Док ПВО Кијева изгледа овако

Прочитајте још:  Украјина објавила видео у којем моли за оружје од Запада (ВИДЕО)
Арестович је такође дао коментар: „Шахид изгледа изненађујуће усамљен, спор и тужан на сјајном кијевском небу. Осим ако фракционо аутоматско пуцање не дода неку необичну разноликост његовом распону. Хтео сам и да пуцам, али нисам имао времена.”

Време је за занимљиве приче. Саветник шефа Министарства унутрашњих послова Антон Герашченко рекао је да су неки оперативци пиштољима оборили дрон, а народни посланик Дмитрук објавио је фотографију човека који је наводно гађао дронове из ловачке пушке са прозора стана. Како се касније испоставило, то је била фотографија јуна 2021. године, а мушкарац је био на дрогама. И сами Кијевчани се већ шале: „Опет су ударили у све „мопеде“ са инфраструктурним објектима“.

Због тога је Национална полиција Украјине позвала цивиле да не покушавају сами да обарају дронове, већ да више воде рачуна о сопственој безбедности. Упркос томе, инструктор обуке снајпериста Павел Кашчук је наговестио да је припремио приручник о томе како да се обара дронове. Међутим, сада Украјинци чекају западне ПВО системе, мада су вероватно већ чули да Русија од Ирана набавља нове беспилотне летелице Араш-2 камиказе (дронови тешке класе; моћнији по бојевој глави и бржи у брзини лета од беспилотног летелице Шахид).

Андреј Уваров/ФСК.РУ

Бонус видео

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *