СРЕДЊИ КРАК ТУРСКОГ ХАБА ИДЕ У СРБИЈУ

1

Турски ток

Подухват стварања највећег гасног чворишта у Турској за снабдевање Европе предвиђа изградњу три гасовода, а планирано је да један иде преко Србије.

Ово откривају турски медији истичући да су њихови научници разрадили тај пројекат три месеца пре него што је руски председник Владимир Путин, средином прошле недеље, ову идеју изнео у јавност.

Наши стручњаци оцењују да је то реално и веома добро за Србију, јер ћемо, осим додатне енергетске сигурности, имати и финансијску корист од наплате транзитних такса.

Путин је прошле среде рекао да је Москва спремна да преусмери транзит гаса из оштећених гасовода “Северни ток” ка Црном мору и Турској. Наредног дана о тој идеји разговорао је са својим турским колегом Реџепом Тајипом Ердоганом, током њиховог састанка у Астани. У петак је Ердоган истакао да неће бити чекања и рекао да су двојица лидера наложила релевантним институцијама двеју земаља да брзо почну да раде на пројекту стварања чворишта у Турској за испоруку гаса Европи. Овај предлог је дошао после диверзије на “Северном току” и покушаја саботаже на “Турском току”, којим гас стиже и у Србију.

Како преносе турски медији, њихови научници инжењерског факултета Универзитета Гумушхане разрадили су пројекат гасног чворишта који ће моћи да транспортује до 75 милијарди кубних метара плавог горива годишње, три месеца пре Путнове изјаве.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

Шеф катедре за геофизички инжењеринг Универзитета Гумушхане Нафиз Маден нагласио је да ће они пружити свеобухватну подршку реализацији пројекта. Он је објаснио да је предвиђено да се енергент у Европу испоручује преко Тракије, а то је област на крајњем југоисточном делу Балканског полуострва, подељена између Грчке, Бугарске и Турске.

Прочитајте још:  Национална гарда и руска армија одбиле напад неонациста на хидроелектрану на Дњепру

– Турска ће дистрибуирати гас у Европу преко три различите руте – рекао је Маден.

– Јужни крак ће бити коришћен за снабдевање Италије, средњи ће ићи ка Србији, Бугарској, Северној Македонији и Албанији, а северна рута ка Румунији, Словенији, Мађарској и даље ка Немачкој.

Војислав Вулетић из Удружења за гас сматра да је пројекат реалан и паметан. Њиме се, како додаје, у игру враћа “Јужни ток”, чија је изградња обустављена 2014. због притиска Брисела и Вашингтона, што је нанело штету и нашој земљи.

– То је добро за Србију, јер бисмо били транзитна земља и од тога бисмо зарађивали – оцењује Вулетић.

– Немачка је требало да буде централно чвориште, била је планирана изградња и “Северног тока” 3, а сада ће то буде Турска и на томе ће да заради.

Потпредседник руске владе Александар Новак изјавио је крајем прошле недеље да потенцијал за снабдевање Европе гасом преко Црног мора и Турске, након проширења гасовода “Турски ток”, изности 63 милијарде кубних метара годишње. Управо је толики био планирани капацитет “Јужног тока”, који је требало је да има четири крака. Србија је требало да буде чвориште за снабдевање региона. Његов капацитет кроз нашу земљу износио би око 40 милијарди кубних метара годишње. Крајем 2012, процењивало се да ће наша земља после његове изградње имати приход од транзитних такси од око пола милијарде евра.

Али, Софија је под притиском Вашингтона и Брисела одустала, а Путин је обуставио је тај пројекат 2014. Заменио га је “Турски ток” који има два гасовода по 15,75 милијарди кубика. Један је намењен за снабдевање Турске, а други – “Балкански ток”, за југоисточну Европу, којом гас стиже и до Србије.

Прочитајте још:  Белик: Запад се лицемерно залаже за мир, упумпавајући оружје у Украјину

“Гаспром” је за “Јужни ток” и извоз 63 милијарде кубика гаса стварао инфраструктуру у Русији. Како руски медији преносе, иако је пројекат отказан, компанија је наставила да гради капацитете за испоруку до обале Црног мора колико је првобитно било пројектовано.

По свему судећи, та инфраструктура ће се користити за повезивање са турским гасним хабом.

ЗАБРАНА ИЗВОЗА ГАСА

ВЛАДА Србије донела је јуче Одлуку о привременој забрани извоза и изношења природног гаса која ће важити до 31. октобра ове године како би се обезбедило сигурно снабдевање домаћег тржишта и спречила могућа штета по привреду и грађане. Како је саопштено, ова мера је усвојена са циљем спречавања претње од критичне несташице природног гаса проузроковане поремећајем на глобалном тржишту енергената.

ЕНЕРГЕТСКИ РАТ ТРАЈЕ ДЕЦЕНИЈУ

ЕРА енергетског ратовања, која је резултирала диверзијама на гасоводима, почела је пре 10 година када су САД, по завршетку изградње “Северног тока” 1, почеле са причом да Европа не сме да зависи од руског гаса – указује Јелица Путниковић, уредница сајта “Енергија Балкана”.

– Пројекат изградње турског чворишта је добра идеја, посебно зато што би Русија са Турском могла ефикасно да га контролиште и штити.

Новости

БОНУС ВИДЕО:

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

1 утисак на “СРЕДЊИ КРАК ТУРСКОГ ХАБА ИДЕ У СРБИЈУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *