Бајина Башта пребогата изворима а људи пију неисправну чесмовачу!

0
воде

(Фото Пиксабеј)

Трећина градских водовода у Србији има здравствено неисправну воду за пиће, док је квалитет воде сеоских водовода, поготово јужно од Саве у Дунава, упитан јер се контрола врши нередновно или не постоји, показује нови извештај Института “Батут”. Постоји чак 15 места у Србији у којима су водоводи 100 посто несиправни.

Поред воде која је опасна по здравље због тога што извире из земље богате тешким металима, Србија има места попут Жагубице и Чајетине, која имају првокласну изворску воду, али услед нестручног третмана и проласка кроз лошу водоводну мрежу до потрошача стиже загађена, објашњавају саговорници листа “Нова”.

Од укупно 156 контролисаних јавних водовода градских насеља, у Србији је свега 105 или 67,3 одсто исправно, показује Извештај о здравственој исправности воде за пиће за 2021. годину. У Војводини се налази најевећи број водовода код коих је утврђена физичко-хемијска неисправност (8 од укупно 12 неисправних), као и водовода са удруженом неисправношћу (20 од 22), док се највећи број микробиолоши неисправних водовода налази у Шумадији и Западној Србији (11 од 17).

Стручњак за воде и професор са Природно-математичком факутетеу др Божо Далмација каже за “Нову” да између резутата најновијег и претхоних Батутових извештаја о квалтету пијаће воде нема пуно разлике јер још увек пуно тога није урађено.

“У Војводини има јако пуно неисправне воде, Средњи Банат је 100 одсто неисправан, као и неки окрузи у Бачкој, што је недопустиво. Најчешће је то због присуства арсена, натријума и бората који су присутни у земљишту, али могу да буду у питању и органске материје изнад дозвољених вредности. Београд и Нови Сад имају добре фабрике које могу да пречисте воду, што мањи градови немају и притом имају лошу водоводну мрежу”, прича професор.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!
Прочитајте још:  ОПЕТ! Поскупљује нафта у Србији!

У Случајевима кад је вода 100 одсто неисправна, објашњава, обавеза инспекције је да је прогласи за техничку и забрани њено коришћење.

“То је урађено у Зрењанину 2005. године, у Темерину пре око 10 година, али на пример никад није урађено у општинама Жититиште, Нова Црња, делу општиње Шечањ, у Новом Бечеју… Има још доста насеља у којима би требало да се вода прогласи за 100 одсто неисправну. Али кад се то уради онда треба обезбедити воду за пиће грађанима, да постоје цистерне, које немају одакле да довуку”, каже професор.

Вода лоша и поред најбољих извора

Осим воде у Војводини која је неисправна на самом извору, Батутов извештај показује да загађану воду точе и грађани који живе у подручјима богатим првокласном изворском водом. Тако се, на пример, на листи градских насеља са миркобиолошки неисправном водом налазе и Чајетина, Бајина Башта, Сјеница, Жагубица, Петровац на Млави.

“Kод пукотинских извора, насталих пуцањем стенске масе, уколико нису добро уређени, може да дође до површинског загађења кад пада киша. Други проблем је лоша водоводна мрежа која је стара и све више стари, а мало тога се мењало. Новији водоводи у Србији већ имају 50 година, а старији у Београду и Новом Саду по 80, 90 година. Уз то има и мало незнања. У цевима које су далеко од места дезинфекције требало би дохлорисати воду, јер на удаљеним делова мреже хлор уме да опадне испод 0,2 милиграма по метру кубном. Такође имамо и случајеве да се људи сами нелегално прикључе на водовод, на местима прикључка вода цури и кад падне притисак уђу микроортанизими из земљишта. То су све најчешћи узроци микробиолошке неисправности воде”, објашњава наш саговорник.

Прочитајте још:  КОНАЧНО: Ускоро прво рочиште против НАТО због последица бомбардовања осиромашеним уранијумом

Нова.рс

БОНУС ВИДЕО:

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *