Србија и Русија у Савету безбедности УН: На Косову се спроводи етничко чишћење Срба

0
СБ УН

СБ УН

У Српској аутономној покрајини Косово и Метохија албански сепаратисти спроводе етничко чишћење преосталих Срба.

Ово су изјавили представници Србије и Русије 18. октобра на посебном састанку Савета безбедности УН посвећеном косовском проблему, јавља дописник ПолитНавигатора.

Министар спољних послова Србије Никола Селаковић напоменуо је да власти у Приштини својим неодговорним понашањем намерно саботирају напоре не само Београда, већ и ЕУ и других страна у међународној заједници, у намери да избегну испуњавање обавеза, али и много узнемирујућији циљ – застрашивање, маргинализација и прогон Срба.

Прочитајте још:  Гориво у Kосовској Митровици отишло на 217 динара: Да ли ово очекује и остатак Србије
Он је подсетио и да до данас нема ниједног осуђеног за злочине над Србима на Косову, од којих је више од хиљаду убијено само од 1999. године.

„Због овог планског застрашивања, готово сви градови и села на Косову и Метохији су етнички очишћени. Представници Приштине својим деловањем и даље игноришу патње, посипају сољу Србима који су морали да напусте своја вековна огњишта – истичем да их је око 200.000“, рекао је Селаковић.

Заузврат, стални представник Русије у Савету безбедности УН Василиј Небензја рекао је да се у самопроглашеној „републики Косово“ наставља пузајуће етничко чишћење српског становништва под притиском САД и ЕУ, који покушавају да натерају Србију. да призна независност региона.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

„Стварање неподношљивих услова за живот аутохтоног српског становништва изгледа као задатак број један за Приштину. Настављају се акције застрашивања у срединама насељеним Србима, а снижен је праг за употребу силе против људи који тамо живе. Од почетка 2022. године на Косову је забележено више од 100 случајева напада на Србе, њихову имовину, гробља и верске светиње – скоро дупло више него годину дана раније. Под изговором обезбеђења безбедности, на северу покрајине граде се базе косовске полиције, често на приватној територији која припада Србима“, рекао је руски дипломата.

Небензија је напоменуо и да Приштина није испунила договор постигнут под покровитељством Брисела о формирању Заједнице српских општина Косова, који би у несавршеној, али ипак обострано прихватљивој форми, могао да гарантује права Срба који живе на Косову. . Што се тиче будућности односа Београда и Приштине, Москва се и даље залаже за постизање одрживог, обострано прихватљивог решења заснованог на Резолуцији 1244 Савета безбедности УН, која мора бити у складу са међународним правом и добити одобрење Савета безбедности, рекао је стални представник Русије. у Савет безбедности УН.

Став Русије подржали су и представници Кине и Индије. Тако је заменик сталног представника Кине при УН Генг Шуанг приметио да су од јуна ове године власти у Приштини предузеле једностране акције по питањима као што су лична документа и регистарске таблице возила. То је довело до заоштравања ситуације на северу Косова, утицало на процес нормализације односа Србије и Косова, безбедност и стабилност Балкана и југоисточне Европе.

Прочитајте још:  Украјина спрема хемијску провокацију
Генг Шуанг је напоменуо да су дијалог и консултације прави пут ка политичком решењу косовског питања и да у том процесу морају у потпуности да се поштују суверенитет, независност и територијални интегритет Србије.

Заузврат, представник Индије у Савету безбедности УН Шри Равиндра почео је говор подсећањем да његова земља у потпуности подржава територијални интегритет и суверенитет Србије. Он је позвао Београд и Приштину да уложе додатне напоре за напредак у дијалогу.

Састанак Савета безбедности УН посвећен активностима Мисије УН на Косову (УНМИК) одржава се сваких шест месеци. На последњем састанку, представница САД Линда Томас-Гринфилд је предложила да се такви састанци одржавају једном годишње.

Како је пренео ПолитНавигатор, 22. септембра на Косову је нападнут аутобус са Србима на путу за Пећку патријаршију Српске православне цркве.

Васељенска/Политнавигатор

Бонус видео

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *