У Смедереву боље осветљење уз уштеду енергије

0
струја

(Фото: Пиксабеј)

Грађани Смедеревa добили су ново ЛЕД јавно осветљење које ће им омогућити уштеду електричне енергије у будућности, а самим тим и смањење издатака из буџета. Уговор који је закључен са приватним партнером на 15 година, рачунајући актуелну цену електричне енергије, омогућиће уштеду у буџету само у периоду гарантовања у износу од 932.732.776 динара. Пошто се очекује даљи раст цене електричне енергије због светске енергетске кризе, новчана уштеда ће самим тим бити још значајнија. Град Смедерево ће током реализације пројекта јавно-приватног партнерства остварити значајну финансијску уштеду, а да није имао сопствена улагања и задужење Града, јер је све трошкове и ризике инвестиције сносио приватни партнер.

Прочитајте још:  Иван Ружичић – Угаони камен борбе против насиља
Замену дела система јавног осветљења, као и одржавање, реализује и финансира приватни партнер „Esco Elios doo” Нови Сад.

,,Имплементацијом нових 16.279 комада ЛЕД светиљки чији је радни век 25 година, град Смедерево је без задужења буџета повећао квалитет осветљења, обезбедио значајне уштеде у ова тешка времена кризе енергената, амортизовао је пораст цене електричне енергије и кроз пројекат јавно-приватног партнерства уложио у будућност”, изјавио је Силвестер Хорват, директор фирме „Esco Elios doo” и додао ,,мислим да је одлука града донета у право време и да је то пример за целу Србију, а и за шири регион”.

,,Предности овог осветљења су мања потрошња електричне енергије, коју остварујемо баш у време апела за рационалнијом потрошњом. Уз то, ЛЕД осветљење остварује вишеструке позитивне ефекте што се тиче здравља и заштите околине. С друге стране, с обзиром на тенденцију раста цене електричне енергије, пројекат је вишеструко исплатив. Реализацијом пројекта, издаци Града се не увећавају већ напротив од првог испостављања рачуна Град остварује бенефит. О томе говори чињеница да је остварена уштеда у потрошњи електричне енергије за уличну расвету у селима и граду за чак 80 процената, поредећи август 2021. и исти месец у 2022. години”, изјавила је Марија Марковић Ставрић, заменица градоначелника Града Смедерева.

Прочитајте још:  Белорусија и Србија разговарале о стању и перспективама развоја трговинско-економске сарадње
Очекује се да ће уштеда електричне енергије бити значајно смањена на годишњем нивоу, у периоду од 15 година, колико траје уговорни период, док ће се смањити емисија штетних гасова CO2 за око 43.380 тона за време периода гарантовања.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

Е. П./Политика

Бонус видео

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *