„Јаме у сећању“, трагична судбина Сремаца под усташком окупацијом

0

Сећање на усташке злочине на територији Срема у Независној држави Хрватској још је свеже у сећању две баке из Шида, а њихове личне трагедије су у сржи документарно-играног филма „Јаме у сећању“, који ће бити емитован вечерас од 21 сат на Првом програму.

„Срем је једини део данашње Србије који је све време Другог светског рата био под окупацијом НДХ. Радња филма се бави најстрашнијим злочинима – убиствима и мучењима. Према званичним подацима, скоро 40.000 људи је убијено у Срему током окупације“, наводи аутор филма, новинар РТС-а Милан Срдић.

Треба напоменути да иако су већину жртава чинили Срби, велики број Јевреја и Рома је такође убијен, а њихово становништво скоро потпуно истребљено са територије Срема.

„Прича је испричана из угла две баке, Шиђанке, које сада имају више од 90 година. Играна форма филма посвећена је њима и њиховим сећањима, односно реконструкција њиховог живота. Осим њих, у филму се појављује доста еминентних историчара који образлажу историјске чињенице“, истиче Срдић.

Колико су и даље болне успомене на тај период, аутор филма каже да то најбоље показују изрази лица две баке док се присећају и сведоче.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

„Само бака Сека је изгубила 32 члана шире фамилије, а бака Јелена је изгубила свих пет мушких чланова породице“, истакао је Срдић.

РТС

БОНУС ВИДЕО:

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *