Словеначка “Стекларна Храстник” преузима параћинску стаклару

0

Словеначко предузеће за развој и производњу врхунске стаклене амбалаже “Стекларна Храстник”, преко свог власника “Глобал Глас” из Швајцарске, преузима Српску фабрику стакла (СФС) Параћин.

“Стекларна Храстник” је један од водећих европских понуђача специјалног амбалажног стакла са изузетним потенцијалом за даљи раст, ширење пословања и јачање тржишног удела, саопштила је параћинска стаклара.

Како се додаје у саопштењу, инвестицијом у СФС Параћин, која је пре преузимања била у стечају и предмет националног програма ревитализације стакларске индустрије у Србији, “Глобал Глас” група повећаће производне капацитете (одмах за до 300 тона стакла/дневно) и асортиман производа.

Српска фабрика стакла ће, истиче се, у синергији са словеначком стакларом, моћи да настави своју дугогодишњу традицију и оријентацију ка сталном унапређењу постојећих и увођењу нових технологија са јасним, те дугорочним развојним циљевима.

Генерални директор “Стекларне Храстник” Петер Час каже да ће главни део производње у Србији остати везан за стандардни квалитет стакла за прехрамбену индустрију, потребе српског тржишта и испоруке на тржишта Југоисточне Европе где, како наводи, примећују недостатак понуде.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

“Део асортимана биће премештен из Словеније у параћинску фабрику, а на тај начин намеравамо да подигнемо ниво квалитета, додату вредност и профитабилност српске фабрике. У међувремену, највећи део извоза ‘Стекларне Храстник’ ће и даље да буде усмерен на стратешка тржишта западне Европе и стакло премиум и супер-премиум квалитета”, појаснио је Час.

Стаклара у Параћину и “Стекларна Храстник” имају сличну историју и теже истим циљевима, наводи се у саопштењу и додаје да ће обимно специфично знање из области трансформације пословања и преласка са масовних сегмената тржишта стакла на премиум, стечено у Храстнику, имати кључну улогу у даљем ширењу пословања “Глобал Глас” групе како на локацији у Храстнику, тако и на новој производној локацији у Србији.

Прочитајте још:  Све јав­не фир­ме ће би­ти пре­тво­ре­не у ак­ци­о­нар­ска дру­штва или дру­штва са огра­ни­че­ном од­го­вор­но­шћу

Група има амбициозне планове за раст на европском тржишту стакла, за шта ће у наредним годинама наменити више од 100 милиона евра инвестиција у даљу модернизацију и ширење пословања у Словенији, као и у Србији, где се у будућности планира повећање производних капацитета на 1150 тона стакла/дневно, пише у саопштењу.

Наводи се да је преузимање СФС Параћин и даље предмет уобичајених одгодних услова, укључујући и сагласност надлежних институција за заштиту конкуренције и додаје да би поступци требало да буду завршени до краја 1. квартала наредне године.

БОНУС ВИДЕО:

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *