„Доктор пропаст“ предвиђа глобални финансијски крах

0

(Фото: Pixabay)

Глобална финансијска тржишта требало би да се припреме за период пада који ће бити озбиљнији од оних седамдесетих година и 2008. јер ће захуктала инфлација довести до глобалног финансијског краха, упозорава познати економиста Нуриел Рубини.

Рубини, професор економије на Њујоршком универзитету, познат по томе што је предвидео глобалну економску кризу из 2008, изјавио је за агенцију Блумберг у четвртак како ће централне банке на крају одустати од пооштравања монетарне политике пре него што инфлација буде поражена, преноси РТ.

Он је упозорио на појаву „Лимановог ефекта“, алудирајући на пропаст финансијске куће „Лиман брадерс“ из 2008, која је у пропаст повукла многе компаније. Тада ће, додао је он, Федералне резерве из страха напустити досадашњу политику обуздавања инфлације, настаће озбиљна рецесија и шокови на финансијским тржиштима.

„Постаће ружно, настаће рецесија и имаћете финансијску кризу“, упозорио је он.

Рубини је указао да је вредност деоница ове године пала за двадесет одсто, да је приватни капитал под притиском, на захлађење на америчком тржишту некретнина, као и да је кредитно тржиште у опадању.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

„Инфлација неће падати довољно брзо јер имате негативан шок у снабдевању. Запамтите, када имате негативан шок у снабдевању добијате рецесију и високу инфлацију. Нећемо постићи да она довољно брзо падне на испод два одсто”, рекао је Рубини.

Према његовим речима, резултат свега биће период у коме ће се комбиновати оно најгоре из економске кризе седамдесетих година прошлог века и глобалне економске кризе из 2008.

БОНУС ВИДЕО:

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *