Сорош фондација у Јерменији: слаткоречиве декларације и брутална окупација

0

Џорџ Сорош, чије је право име Ђерђ Шварц (на мађарском Schwartz György), није само светски познати амерички трговац, финансијер и инвеститор. Оснивач Мреже фондација за отворено друштво ( Open Society Foundations, OSF) донирао је укупно 32 милијарде долара хиљадама пројеката у области образовања, здравља, људских права и демократије који су били и настављају да се спроводе кроз активности подружница у 37 земаља широм света.

Ове године Фондација Џорџа Сороша, која је почела са радом у Јерменији 1997. године (Open Society Foundation – Armenia), ставила је снажан фокус на локалну омладину пружајући јој сјајне могућности студирања у иностранству. Само ове године око 5.000 средњошколаца, студената и младих наставника из Јерменије послато је у Европу, САД, Канаду, Турску и Египат о трошку фондације. Приоритетни програми били су правци развоја цивилног друштва и медија. Стварна листа грант програма Фондације Џорџа Сороша објављена је на њиховој званичној веб страници – (Grant List of 2022 Year – https://www.osf.am/about-company/grants-lists/?grant_year=2022 ).

Међутим, како кажу, бојте се Данајаца, чак и када вам доносе дарове. О чему је реч?

Суд опште надлежности у Јеревану прихватио је 2. јула ове године поступак против Фондације „Отворено друштво – Јерменија“, који су раније поднели адвокати Тигран Атанесјан и његова колегиница Маргарита Гулумјан на основу члана 34. Закона о „О фондацијама“ Републике Јерменије. Осим тога, активисти за људска права поднели су и петицију за „тренутни прекид активности оф-шор организације – Фондације Џорџа Сороша у Јерменији, пре ступања пресуде на снагу” ( https://www.24news.am/index.php/ru/news/240420 ).

Задржимо се мало детаљније на формулацији оптужбе. У ствари, према Статуту, подружница Сороша у Јерменији није правно лице, већ огранак правног лица регистрованог у Кнежевини Лихтенштајн. Територија кнежевине је оф-шор зона, а сам фонд није ништа друго до огранак оф-шор организације. Имајући у виду да је Сорошева филијала невладина фондација, а не комерцијална организација, нема очигледног смисла да се региструје у оф-шор зони. Међутим, као што је познато, не постоји ефикасна контрола над изворима средстава у оф-шор зони, односно на тај начин фондација скрива одакле долазе финансије за протежирање својих интереса у Јерменији (Evidence of the service of the Soros Foundation in Armenia to the interests of Erdogan – https://m.mamul.am/ru/post/101239 ).

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!
Прочитајте још:  Први јерменски премијер и јеврејски зет брани свог ученика: Капитулација није издаја!

Постаје сасвим очигледно да прикривање извора финансирања непрофитне структуре у виду Сорош фондације у Јерменији сведочи о деструктивном карактеру активности организације по националну безбедност и очување културног идентитета и традиције јерменског народа. За почетак, вреди напоменути да огранак Сорош фондације у Јерменији обухвата 60 организација које су се 2003. године удружиле у иницијативу Партнерство за отворено друштво. Дакле, ради се о томе да Фондација невојним методама решава читав блок друштвено-политичких и војно-стратешких задатака, слабљењем културног и вредносног поља Јерменије, о чему сведочи низ чињеница.

Пре свега, забрињавајуће су активности фондације које имају за циљ јачање опозиционих снага, односно јерменске опозиционе партије Дашнакцутјун, кроз Сорошево активно спонзорство ТВ-компаније „Еркир Медиа“, главне медијске платформе странке.

Заузврат, појачан политички притисак од стране лидера Дашнакцутјун у вези са одвијањем информативне кампање у медијском простору Нагорно-Карабаха да се скине са власти садашњи председник Републике Арцах (или Нагорнокарабашке Републике, скраћено НКР) Арајик Арутјуњан неизбежно ће довести до поновних протеста у Степанакерту и поткопавања трипартитних споразума, постигнутих у новембру 2020. године, о прекиду ватре на територији Карабаха.

Друга област деловања Сорош фондације је промена војно-стратешког окружења како унутар тако и око Јерменије. О чему је реч? —Директно о националној безбедности земље и њених граница. Ове послове кроз директно финансирање Сороша обављају такве познате организације у земљи као што су: „Аналитички центар за регионалну сарадњу и глобализацију“, центар „Сарадња у име демократије“, Modus Vivendi, и клуб „Члан 3“. Такозвана војно-политичка анализа, која се развија и објављује на основу ових центара, има чисто антируски и антиевроазијски карактер, како је с правом приметио Хајк Ајвазјан, шеф информативно-аналитичког центра „Лујс“ током свог говора на конференцији „О активностима фондације ‘Отворено друштво – Јерменија’ (Сорошеве фондације) као спонзора кршења закона и државних преврата“ (https://soyuzinfo.am/2017/09/fond-sorosa-v-armenii-propagandiruet-izvrashheniya-i-vbivaet-klin-v-armyano-rossijskoe-strategicheskoe-sotrudnichestvo/ ).

Прочитајте још:  Авион из Јерменије допрема у Алеп 32 тоне хране и лекова

Поред тога, покушава се подривати значај таквих стратешки важних структура за Јерменију као што су Организација Уговора о колективној безбедности (ОДКБ) и Евроазијска економска унија (ЕАЕУ), које се описују као „неодрживе и аморфне организације“.
Није неопходно је рећи да би прекид односа Јерменије са таквим регионалним организацијама представљао катастрофу за економску и војно-политичку безбедносну архитектуру Јерменије. Ништа мање алармантни нису ни покушаји пропагандиста спонзорисаних од стране Сорош фондације да дискредитују значај јерменских оружаних снага, као и да усаде у умове јерменског друштва идеју о потреби повлачења руског војног контингента из земље, која је деценијама Јерменији обезбеђивала граничну безбедност.

Овакве трендове у јавној свести Јермена већ дуго негују умови Фондације и њених бројних организација и центара, на шта је војни експерт, пуковник резервног састава армије Јерменије Ајк Нахапетјан, више пута фокусирао своју пажњу и на последице на које покушава да упозори ( https://miasin.ru/2021/12/08/ajk-nagapetyan-ga/ ).

Неће бити претерано закључити да ће даље игнорисање активности Фондације за отворено друштво Џорџа Сороша – Јерменију довести до још деструктивнијих и непоправљивијих последица, почев од уништавања породичних вредности и традиције, па до повлачења Јерменије из структура евроазијске безбедности и равноправне сарадње и као резултат тога довешће до територијалних губитака и губитка суверенитета за јерменску државност. У том циљу, руководство земље и релевантна законодавна одељења треба да преиспитају постојеће законодавство у вези са страним агентима и медијима, као и да што пажљивије размотре тврдње адвоката Т. Атанесјана и М. Гулумјана у вези са Отвореним друштвом – Фондација Јерменија и да предузму све неопходне мере за заштиту националне безбедности и државног суверенитета Републике Јерменије.

Прочитајте још:  Азербејџан се спрема за рат, али Пашињан је изабрао срамоту и издају Јерменије!

Аутор текста: Теди Ангелова

За Васељенску са бугарског превео Горан Игић, извор: http://efir.info

 

BONUS VIDEO

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *