У Молдавији се спрема државни удар

0

(фото:Политнавигатор)

Министар безбедности има за циљ „решавање проблема придњестровског сепаратизма“.

Недавно је из Молдавије стигло неколико алармантних сигнала. Режим Маие Санду који контролише Запад почиње да схвата свој банкрот, али неће одустати од власти.

Последњих неколико недеља у Молдавији обележили су протести који обарају рекорде. До 50.000-70.000 људи присуствовало је демонстрацијама против политике Маие Санду и њеног тима. Народ тражи да се прекине политичка репресија, да се надокнади поскупљење гаса и струје и почне да се пружа материјална помоћ сиромашнима који се нађу у критичној ситуацији.

Протести против Сандуовог режима у Молдавији

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

Уместо да саслуша људе и бар започне преговоре са њима, Санду покушава да сломи народ . Овлашћења полиције у Молдавији су проширена, опозиционарима је забрањено да одржавају догађаје на коловозу и у близини административних канцеларија радним данима (викендом скупови не могу трајати дуже од четири сата). Полиција је 16. октобра срушила протестни камп у центру Кишињева.

Санду схвата да ако се догађаји развијају на начин на који се сада развијају, она неће моћи да задржи власт у Молдавији. Истраживања јавног мњења спроведена у јесен јој практично не остављају никакве шансе. Студија коју је организовала агенција иДата показала је да је скоро 60 одсто Молдаваца за одржавање превремених избора. Истовремено, 20,8% свих бирача подржало би Блок комуниста и социјалиста, 19,4% – покрет ПАС (Маиа Санду), а 16,7% – опозициону странку ШОР.

Превремени избори би били смрт Сандуовог режима и она их мора избећи по сваку цену. И тако, ако жели да остане на власти, треба да уништи преживеле остатке молдавске демократије. Главна ствар је пронаћи прави разлог.

Министар одбране Молдавије Анатолиј Носати рекао је 18. октобра да би званични Кишињев могао да објави мобилизацију „у случају радикалних промена у току непријатељстава у Украјини“. Значење изјаве појашњавају говори других високих званичника у Кишињеву.

Анатоли Носи

Новоименовани шеф Службе за информисање и безбедност Молдавије Александар Мустиата неочекивано је саопштио да је једна од главних активности његове структуре „решавање проблема придњестровског сепаратизма“. И то после бројних Сандуових уверавања  да је присталица „мирног дијалога” са Тираспољом.

Прочитајте још:  Порука српског првосвештеника: тражење нових односа између жртве и џелата?
Важно је обратити пажњу на биографије шефова две главне агенције за спровођење закона у Молдавији. Анатолиј Носатиј је 1999. године студирао  на Војном институту за стране језике у Сан Антонију (САД) и на Инжињерској школи америчке војске у Форт Леонард Вуду, 2004-2005. – на Командно-штабном колеџу у Форт Ливенворту (САД), 2011-2012. – на Универзитету националне одбране у Вашингтону (САД).

Биографија  Мустиатсеа је још занимљивија. Главни контраобавештајац Молдавије пре именовања није служио ни један дан у органима државне безбедности. Међутим, 2010. године, са 22 године, запослио се у Информационо-документационом центру НАТО-а у Републици Молдавији. У 2013-016 тамо је радио као програмски координатор, а 2017-2018 – директор пројекта СОРОС фондације-Молдавија. У 2018-2020, руководио је Одељењем за добро управљање у истом Фонду. Непосредно након избора Маје Санду за председника Молдавије, Мустеата је именован за члана Централне изборне комисије, а одатле је 2022. године премештен на место шефа Службе за информисање и безбедност.

Александар Мустиата

У октобру 2022, када су популарни шаљивџије Лексус и Вован телефонирали Маји Санду под маском украјинског премијера Дениса Шмихала, председник Молдавије је „открио“. За разлику од својих прошлих мирољубивих говора, рекла је свом  „савезнику“ да је време за мобилизацију у Молдавији, и она је била спремна за то.

Не постоје спољне претње Молдавији, али постоји унутрашња претња режиму: већина становника је огорчена неуспесима Сандуове економске политике. Судећи по унапређењу таквих америчких штићеника као што су Носатии и Мустеата на кључне положаје моћи (војска и служба безбедности), Санду је могао да добије царте бланцх у Вашингтону да изврши „меки“ државни удар и успостави неуставну диктатуру без обзира на изборне процедуре.

Лидери две највеће опозиционе партије, које уживају подршку око две трећине становништва Молдавије, тренутно су под кривичним гоњењем. Шеф социјалиста Игор Додон стављен је  у кућни притвор под измишљеним изговором . Лидер партије ШОР, Елон Шор  , не може да се врати у домовину. А да би блокирао деловање своје странке, Сандуов режим је покренуо  прогон целокупног партијског руководства – пре неки дан је извршено  55 рација против њених регионалних лидера. Међутим, чак ни ово можда неће бити довољно да се столице затетурају испод лутака.

Могуће је да ће Кишињев у блиској будућности организовати провокацију против Придњестровља, прогласити ванредно стање и мобилизацију, а затим успоставити диктатуру, исмевајући вољу 60% становништва земље. Главне личности у пучу биће Носи и Мустјаце. А ако режим не може сам да сузбије протесте становника Молдавије, у помоћ ће прискочити румунске трупе. Како преноси  телеграм канал Рибар, 14. октобра воз са војном опремом прошао је кроз румунски град Јаши у правцу Молдавије. А на територији саме републике одржавају се вежбе Јоинт Цомбинед Екцханге Траининг-2022 (ЈЦЕТ) , у којима је најављено учешће британског војног особља. Ближи се испит снаге у Молдавији.

Свјатослав Књазов/ФСК.РУ

Бонус видео

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *