БИА користи и дронове за праћење шпијуна и кланова

0
БИА

БИА

Безбедносно-информативна агенција (БИА) прошлог понедељка обележила је свој дан – 17. октобар, а ове године уједно и две деценије рада под овим називом. Њени корени, наравно, сежу много даље у прошлост, поменути датум обележава се у знак сећања на 1899. годину, када је основано Одељење за поверљиве полицијске послове при тадашњем Министарству унутрашњих дела. Током различитих епоха мењао се назив тајне службе, али не и њени основни задаци – пре свега они на откривању шпијунаже. У великој реформи 2002. године БИА је настала из тадашњег Ресора државне безбедности и издвојена је из МУП-а, у складу са савременим решењима у свету.

Дан агенције, пригодно, обележава се и полагањем венца на меморијални зид који се налази у холу једне од зграда БИА у седишту ове тајне службе на београдској Бањици, а које се стицајем околности налази на за тајну службу адекватној адреси – без броја – Улица краљице Ане б. б. На зиду се налазе имена више од стотину безбедњака који су погинули бранећи Југославију и Србију у периоду од краја Другог светског рата па до почетка овог века. На зиду је и тридесетак имена страдалих током деведесетих година прошлог века, највише 1998. и 1999., а на основу српских и албанских имена може се закључити да је реч о трагичним догађајима у вези са Косовом и Метохијом. Неки од њих су наведени само псеудонимом, са годином рођења и смрти.

На ободима великог хола налазе се витрине са историјским експонатима. Највише је изложено оружја из периода ратова на просторима бивше Југославије. Посебно је занимљива поставка посвећена Душку Попову (1912–1981), легендарном обавештајцу српског порекла. Током Другог светског рата радио је за савезничку британску тајну службу МИ-6 и по многима лик Џемса Бонда је створен према њему. БИА чува његове личне ствари – пиштољ, документа, фотоапарате и фрак.

Прочитајте још:  СНС за 7 дана на рекламирање на мрежама потрошио више од 9.000 евра

У овој агенцији негују прошлост службе, па су овог пута председнику Србије Александру Вучићу уручили поклон у складу са тим – плакету са именима свих руководилаца од 1899. године до данас. Изведен је пригодан програм, а присутнима, били су то државни функционери, новинари и запослени у агенцији, приказан је филм о раду БИА данас.

Наглашен је значај рада оперативаца и других на контраобавештајној заштити Србије у време бурних збивања у свету која ће, како је наведено, обликовати век у којем живимо. Ови послови се, како је у филму речено, обављају суптилно а често се иде на заваравање супротне стране. Како и друге такве тајне службе, и БИА се у сарадњи са полицијом бави сузбијањем организованог криминала при чему је прецизирано да је реч о клановима Беливук–Миљковић и Шарић. Приказан је и кратак кадар стављања лисица на руке Дарку Шарићу, осумњиченом за најтежа кривична дела, очигледно приликом недавног поновног хапшења у Београду. Агенција такође ради и на сузбијању илегалних миграција преко територије наше земље.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

Представљени су и снимци за које се може закључити да су настали током оперативног рада. У кадру из једног угоститељског објекта види се како осумњичени гура нека документа у актен-ташну која се налази на поду, уз његову столицу. Други кадрови, очигледно снимљени из дрона, илуструју задатке праћења особа од интереса за агенцију.

Филм се завршава поруком: „Увек и заувек – тамо где је Србија, биће и њена служба.”

Политика

БОНУС ВИДЕО:

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *