Комерсант: Српска влада окреће се ка истоку

0

Влада Србије (Фото: EPA/KOCA SULEJMANOVIC)

О увођењу санкција Русији одлучиваће нови кабинет министара

У Србији је најављен састав нове владе која ће морати да реши питање санкција Русији. Кључна личност у њему биће лидер Социјалистичке партије Ивица Дачић, који важи за проруског политичара, који ће постати први потпредседник владе, шеф српске дипломатије и координирати рад свих специјалних служби у земљи. Али Зорана Михајловић, која је претходно оптужила Русију да „води освајачки рат“ и залагала се за усаглашавање политике Србије са ЕУ, уопште није ушла у владу. Регионални стручњаци то називају проруским, али не верују да то гарантује да се Србија неће придружити европским санкцијама против Руске Федерације. Са детаљима – дописник „Комерсанта” са Балкана Генадиј Сисојев.

Састав нове владе, који би ове недеље требало да усвоји Скупштина Србије, саопштио је у недељу председник Александар Вучић. Формирање кабинета министара се очекивало не само у самој Србији, већ и у свету више од шест месеци – парламентарни избори у земљи одржани су 3. априла. Један од приоритетних задатака биће решавање питања увођења санкција Београда против Руске Федерације.

Уосталом, Србија остаје једина земља међу чланицама и кандидатима за чланство у ЕУ која се није придружила антируским мерама.

Уочи формирања нове владе (рок за њено усвајање истиче крајем октобра), Запад је појачао притисак на Београд, повезујући питање санкција са наставком преговора о интеграцији Србије у ЕУ. И то је довело до неке промене у ставу српских лидера. Тако је потпредседница Владе Зорана Михајловић оптужила Русију да „води освајачки рат” и позвала Србију „да усагласи своју политику са ЕУ”. Није искључио увођење антируских санкција и председник Александар Вучић. Стога су очекивали макар индиректан одговор састава нове српске владе на питање да ли Београд намерава да уведе санкције.

Александар Вучић се још у августу определио за премијерску кандидатуру, предложивши актуелну шефицу владе Ану Брнабић, која ревносно избегава улогу самосталне политичке личности и у потпуности следи политику председника. Имајући то у виду, лидер Социјалистичке партије Ивица Дачић постаје кључна фигура у новој влади – поред места првог потпредседника владе, он ће бити на челу Министарства спољних послова и координисаће све специјалне службе земље.

Прочитајте још:  Америчка амбасада захваљује Србији што је стала уз Украјину, српски политичари кажу: НИСМО ПОДРЖАЛИ КРИМСКУ ПЛАТФОРМУ!
Ивица Дачић важи за једног од водећих проруских политичара у Србији.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

Неколико година је био на челу владе, био је на челу Министарства спољних послова, Министарства унутрашњих послова, председник парламента, а кандидати његове странке увек воде највећу српску нафтну и гасну компанију НИС, чији контролни пакет припада руском Гаспром њефту.

Александар Вучић је после априлских избора јавно замерио Ивици Дачићу што су се његови социјалисти „некоректно понашали” током предизборне кампање, недвосмислено подржавајући Русију у украјинској кризи. „Чували смо Србију од невремена. Вучић би могао да добије колико хоћеш гласова да је инсистирао да се кладимо на руску карту, али то не би донело добро нашој земљи“, објаснила је Ана Брнабић, тадашња премијерка. Председник Србије је у понедељак лидеру социјалиста понудио кључну функцију у влади.

Министар унутрашњих послова Александар Вулин, који такође важи за блиског Москви, није укључен у нову владу. Међутим, према српским медијима, он ће бити на челу главне обавештајне агенције у земљи, Безбедносно-информативне агенције (БИА).

Али Зорана Михајловић, потпредседница Владе и министарка енергетике, која не крије своју прозападну оријентацију, изгубила је своје функције.

Да за њу није било места у новој влади, госпођа Михајловић је, како сазнају српски медији, сазнала тек у недељу ујутру од самог председника. Осим тога, она је била једина од пензионера којој се Александар Вучић није јавно захвалио за рад у претходној влади.

Прочитајте још:  Благовести највише светкују жене, а верује се да данас почиње пролеће
Напуштајући владу, вицепремијер је залупио врата. На посебно сазваној конференцији за новинаре у понедељак је објавила: „Не пристајем да будем пион. Остајем у политици и борићу се да Србија буде на Западу, а не на Истоку.

„Јасно је да ће нова влада наставити погрешну политику седења на две столице. То ће нас избацити из ЕУ, а ми ћемо се сами ставити иза нове гвоздене завесе – у друштву Северне Кореје, Ирана, Русије и Белорусије“, пожалио се опозиционар у српском парламенту Александар Оленик.

Регионални експерти нову српску владу називају „проруском“. „Влада ће имати проруску оријентацију. Сви говоре о Дачићу као о „московском играчу“, а Вулинов прелазак у БИА значи да ће руске специјалне службе, иронично говорећи, увек имати свеже информације о Србији“, рекао је за Комерсант хрватски спољнополитички стручњак Владо Вурушић. А увођење или неувођење санкција Русији, према речима саговорника Комерсанта, и даље зависи искључиво од Александра Вучића, који ће се само крити иза власти.

Васељенска/Комерсант

Бонус видео

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *