Крагујевчанима није хладно

0

Foto: Pxhere

На протесту опозиције због одлагања почетка грејне сезоне окупило се једва стотинак грађана.

Због натпросечно топлог октобра, градска власт је донела одлуку да почетак грејне сезоне одложи за петнаест дана, а нови котлови „Енергетике”, које од ове године први пут покреће гас уместо угља, који се користио пола века, почеће да раде првог новембра. Ипак у становима није пријатно, нарочито ујутру и увече када је температура свега неколико степени изнад нуле. Ову околност је искористила крагујевачка опозиција која је у суботу увече организовала протест, захтевајући да грејање буде укључено одмах. Испоставило се, међутим, да Крагујевчанима баш и није хладно, будући да се испред седишта градске топлане у Улици Николе Пашића у центру града окупило само неколико десетина грађана.

Прочитајте још:  Криви смо и ми...
Одлука напредњачке власти да одложи почетак грејне сезоне ујединила је противнике режима, тако да су у организацију протеста биле укључене све опозиционе партије. Њиховом позиву се, међутим, одазвало једва стотинак грађана којима се обратио Никола Нешић, народни посланик из колације „Морамо”, наводећи да је одлука градске власти, осим што је донета мимо прописа, угрозила здравље деце и старијих суграђана.

– Одлука о одлагању почетка грејне сезоне је противзаконита, јер ју је уместо скупштине града, једино овлашћене да то чине, донело градско веће. Такође, крагујевачка власт уопште није била дужна да испоштује препоруку владе, о чему говори и податак да је у многим градовима грејна сезона почела на време, 15. октобра, онако како је то и прописано. Но, највећи проблем је то што је одлуком о одлагању почетка грејне сезоне угрожено здравље великог броја Крагујевчана, деце и наших старијих суграђана – рекао је Нешић, додајући да је ова ситуација могла бити избегнута да је „Енергетика” грејале радијаторе по три сата ујутру и увече.

Крагујевачка „Енергетика”, једина локална топлана у власништву државе, греје око 20.000 домаћинстава у граду на Лепеници, приде и око 2.000 предузећа. Топлотном енергијом снабдева и све установе, попут Универзитетског клиничког центра „Крагујевац”, школа, обданишта…

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

Гостујући на Телевизији Крагујевац, директор „Енергетике” Андреја Илић је уочи протеста опозиције, који је назвао политичким, објаснио како се градска топлана само понаша рационално у околностима када су измерене дневне температуре далеко изнад уобичајеног просека за октобар.

– Почетак грејне сезоне смо прилагодили високим дневним температурама, а рачуни за октобар ће бити знатно нижи. Глобална ситуација око енергената нам налаже да се понашамо рационално и штедимо за време када стварно буде права зима. То је, уосталом, била и препорука наших државних органа – изјавиоје Илић, наводећи да ће грејна сезона у Крагујевцу, уколико буде неопходно, почети 28. октобра.

Прочитајте још:  Перверзија са децом потреса Аустралију, ако не спречимо стиже и у Србију
Припремајући протест, представници опозиције су извршили и одређена мерења, а њихова рачуница је показала да јутарње температуре у данима после 15. октобра нису прелазиле четири степена изнад нуле. У таквим околностима, Крагујевчани који су прикључени на централни систем су били принуђени да се огреју помоћу електричних грејалица или клима уређаја. Њима ће рачуни за грејање бити умањени, али ће им зато рачуни за струју бити куд и камо већи од очекиваних.

Бране Карталовић/Политика

Бонус видео

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *